I tv-serien Happy Jävla Pride är tre personer i fokus. Dilan, Ari och Nina, som spelas av Oscar Wallgren, Carlos Romero Cruz och Sofia Kappel. Men vad handlar den om? QX tog ett snack med Happy Jävla Pride-trion.
Sofia: Den handlar om Dilan som kommer till Stockholm för att uppleva sin första Pride och för att bli av med oskulden, han bor hos sin kusin Ari som kanske inte riktigt har samma bild av kärlek och relationer.
Carlos: Nej, Ari har andra prioriteringar, han har växt upp i Stockholm och har en tuff yta, och har ingen stark relation med sin familj. När Dilan kommer på besök så kommer gamla tankar och känslor om familjen upp till ytan.
Ari är äldre än Dilan, han är toppmäklare, gay och erfaren medan Dilan är ung och ny i stan. Kan man säga att Dilan är som Mowgli och Carlos som Baloo..?
Carlos: Ja, lite så är det faktiskt, men Ari är inte så sugen på att lära Dilan något, han är mer inne på att det är Pride och att det ska liggas… Och då kommer Dilan på besök, det blir lite för mycket för honom.

Oscar, du spelar Dilan, berätta. ven är det?
–Ja, Dilan är 18 år och kommer från lilla Sunne. Han har ju chattat med en kille på ett spelforum och har bestämt träff med honom under Pride i Stockholm så allt är lite extra spänt och nervöst för Dilan. Han har kommit ut för sin familj, men inte för hela världen…
Och var kommer Nina in i detta?
Sofia: Nina är Aris bästa vän som blir dumpad av sin tjej vilken hon haft en dysfunktionell relation med, så hon måste flytta ut men har ingenstans att ta vägen så hon flyttar också in hos Ari (skrattar). Så inte nog med att han får en kusin från landet på besök, det flyttar dessutom in en bångstyrig brud, som kämpar för att få tillbaka sitt ex (skrattar). Det blir lite mycket för Ari.

Serien spelades in i Stockholm i maj förra året samt under Stockholm Pride.
Sofia: Det var superkul, men det var ju inte varmt direkt, det gick åt mycket brun utan sol (skrattar). Vi fick låtsas att det var varmt, så medan alla andra gick runt i stora jackor på stan skulle vi gå i kort-kort och låtsas att det var sommarvarmt.
Oscar: Sen spelade vi även in under Pridefestivalen, både i Pridepark och i själva Prideparaden, och det var så svårt att spela in i paraden, en enda tagning, och vi hade bara en chans.
Sofia: Men det var jäkligt kul att åka på flaket i paraden och spela in. Och vi hade massor av folk som gick bakom oss.
Vad fick er att tacka ja till serien?
Sofia: Jag tycker att Nina var en rolig karaktär, långt från allt jag spelat tidigare, hon är liksom en färgglad person. Det här är en serie om queera människor utan att fokus ligger på att man är queer. Det uppskattade jag jättemycket. Det handlar om mänskliga relationer, det tycker jag har saknats när det kommer till queerfilmer och serier, då är det oftast under premisserna att ”nån är gay… ”
Carlos: Jag tycker det var skönt att serien har kommit förbi det här med att komma ut och Ari är en person som har många olika lager. I början när jag läste manuset tänkte jag ”Gud vilken oskön människa”, men sen förstod jag att det fanns något djupare. Han bär på en stor sorg och har fokuserat på jobbet och glömt sitt känsloliv. Det var en spännande utmaning att få gestalta.
Oscar, varför tackade du ja till den här rollen?
– Det är en serie som behövs men som inte riktigt funnits, jag har i alla fall inte sett någon liknande innan, så det känns fett att vara med på den här resan.
Har ni själva brottats med och/eller haft funderingar kring er identitet och sexualitet?
Oscar: Absolut. Jag har alltid haft en accepterande familj och vänner, men jag har heller aldrig gjort nån grej av det, inget ”hej hallå jag kommer ut”, och det kommer jag inte vilja heller. Dilan i serien är ju lite vilsen och det kan jag också vara och kommer nog alltid att vara på olika sätt, men jag hade verkligen velat se den här serien när jag var yngre och hade funderingar på vem jag var och vad jag gillade.
Sofia: Jag är bisexuell, folk antar alltid att jag är straight, men ingen har frågat. Jag har aldrig upplevt skam eller så, jag är uppväxt i en superaccepterande familj. När jag berättade för mina föräldrar att jag dejtar en tjej så var det mer ”va kul”.
Carlos: Jag levde i förnekelse väldigt länge, men 2012 var verkligen mitt år – då kom jag ut, jag började med drag, jag kom in på scenskolan, jag började hänga i Stockholm – jag är från Uppsala – och dessutom vann Loreen Eurovision (skrattar). Det var underbart att få uppleva sin första Pride i drag, att hitta sin identitet i finrummen på teatern och i communityt, men visst var det jobbigt i början. Jag var så vilsen, men hade som tur var en accepterande och förstående mamma.
Oscar: Jag hoppas verkligen att alla ser den här serien, den har något för alla, en del kanske kommer avfärda den som ”en bögserie” men jag hoppas att de ändå ser den.
Carlos: Det jag gillar är att i serien har vi dels Dilan som är ung och gay, dels Ari som också är gay men lite äldre och så har vi Nina som är flata. Oftast är det ju bara fokus på bögar och på att komma ut, nu blir det något annat, med större igenkänningsfaktor.
Sofia: Ja, det behövs inte fler komma ut-filmer just nu. Det finns så många, nu vet vi hur det är – så – nu tar vi nästa steg och det gör Happy jävla Pride.
Har ni varit på Stockholm Pride?
Alla: JA!! Massor av gånger.
Oscar: Jag har även varit på Falkenberg Pride vill jag tillägga.
Ska ni på Stockholm Pride även i år?
Alla: Absolut!
Även gå i Paraden?
Sofia: Eh… Det beror nog på dagsformen måste jag säga (skrattar). Det beror lite på hur veckan har sett ut innan, hur mycket man skjutit ut sig.
Till sist, det är sex avsnitt i serien, finns det en öppning för en säsong 2?
Carlos: Jag hoppas det. Det finns ju ett öppet slut…
Sofia: Det hade varit så roligt att se var de här karaktärerna hamnar och tar vägen. De kanske hamnar på San Francisco Pride. Vore inte det något?

Happy Jävla Pride! är en serie i sex avsnitt och har premiär på TV4 Play den 31 juli.