Hur stort är det att din bok ”Konferensen” med skräcktema har blivit film och släpps på Netflix imorgon fredag den 13:e?
– För mig är det såklart otroligt stort och kul. Det är ju någon kvarts miljard potentiella tittare världen över (skrattar). Men jag tycker framför allt att det är så otroligt kul att vi fått göra en riktig slasherfilm, inspirerad av filmer som just Fredagen den 13, på svenska. På en typisk konferens i en typisk svensk stugby med otroligt svenska arbetsplatskonflikter. Ja, innan blodbadet börjar då…
Har du fått se den än?
– Ja, jag har varit exekutiv producent och läst alla manusversion och sett en massa olika klippningar. Jag är förstås bara EN röst i rummet, medan jag får bestämma allt när jag skriver böcker. Men ja, jag är supernöjd. Framför allt är skådisarna helt otroliga. Adam Lundgren är underbart vidrig som sköna killen Jonas. Katia Winter har sån otrolig närvaro som den nyligen utbrända Lina. Hela casten är grym och jag tycker det märks att de haft roligt ihop.
Kommer du titta imorgon?
– Jag måste ju få känslan av att gå in på Netflix och välja filmen!
Vågar jag titta?
– Ja! Regissören Patrik Eklund har tagit vara på humorn i boken. Och det är liksom ingen långdragen tortyr med folk som plågas.
Vad är bäst med filmen, något särskilt som sticker ut?
– Förutom skådisarna: morden är skitsnygga, med special effects makeup av Eva von Bahr, som är flerfaldigt Oscarsnominerad. Är särskilt förtjust i en scen med en båtmotor.
Blir det fler skräckisar i framtiden?
– Jag skriver på nästa skräckroman nu. Och håller på med lite film- och tv-rojekt som förhoppningsvis blir finansierade.
Vilken andra böcker av andra författare tycker du borde film men som inte blivit det än?
Michael McDowell, som bl a skrev manuset till Beetlejuice, hann också ge ut några fantastiska skräckromaner innan han gick bort i aids-relaterade sjukdomar. De är underbart queer och skruvade, särskilt The Elementals. Så den får det bli!
Instagram: @matsstrandberg_