Uma Thurman spelar USA-presidenten som har en son, Alex, som är bisexuell. I England sitter prins Henry och är gay. Alex och Henry har träffats, men gillar inte varandra, tvärtom, de ogillar varandra starkt. Och hamnar i (tårt)bråk på en offentlig tillställning – och ja, kärlek börjar ju alltid med bråk och så även här.

Men kan deras kärlek överleva uråldriga traditioner, folkets åsikter och ett stundande presidentval.

Och allt är bara larvigt i början. Allt. Det trillas snubblas, gapas, och hela filmen känns som en fars. Det spelas över något så vansinnigt och det är så tramsigt att jag fumlar efter remoten för att stänga av. Allt är överspelat – värst är Alex. Om han skrattar så jätteskrattar han, om han trillar så jättetrillar han, om han är förvånad så är han jätteförvånad. Och i varenda scen i första delen av filmen bär han på en ryggsäck för att vi verkligen ska fatta ”Alex är en ung kille”. Men killen kan inte ens gå eller sitta naturligt utan att det känns överspelat. Till och med Uma Thurman framstår som en c-skådis.

Men… efter typ halva filmen när killarna precis kyssts för första gången så vänder det och filmen klättrar från i princip betyg noll till en trea. Allvaret får ta plats, allt lugnar ner sig, ingen snubblar, kärleken får spira och det bränner till.

Och jag önskar så att det hade fått vara ‘på riktigt’ från början. Att den tagit storyn på allvar. För det är ju en intressant historia, vad skulle ha hänt om presidentens son faktiskt blev kär i den engelska prinsen?

Filmen har en del roliga repliker, särskilt från presidentens assistent Zahra, men även från Alex bästa vän Nora. Som när Alex undrar om Prins Henry känns gay, varpå Nora svarar ”He is first50rows-of-a-Gaga-concert kind of gay”.

Prinsen och presidentsonen spelas av Nicholas Galitzine respektive Taylor Zakhar Perez , två straighta killar som inte gjort något större väsen av sig innan. Och på nätet kan man läsa ilskna kommentarer om att de låtit två straighta skådisar spela gay. Well, i detta fall skulle jag hellre vilja att de lät två bra skådisar spela gay. För boken och storyn är värd ett bättre öde än detta.

”Red, White & Royal Blue” visas på Amazon Prime.