Låtskrivaren/producenten JÁNA satsade på egen musik efter ett givande samarbete med Little Dragon och hyllades både i Sverige och internationellt. Debut-EPn Grammisnominerades i Årets Soul/RnB, och det blev festivalspelningar på Lollapalooza och Way Out West. Nu släpper artisten singeln I Do, en liten historia om kärlek och hat om en person JÁNA dejtade tidigare.

Hur kom I do till?
– Jag fick första utkastet på I Do av min medproducent och trummis Kalle (Family_Time). Den lät så himla fin och jag försökte skriva något som var lika fint som instrumentalen. Men det blev aldrig riktigt så fint som jag ville, sången kändes mest överflödig. Så då gick jag åt helt andra hållet och skrev en hård text med hård autotunad refräng, då kände jag att jag hade hittat något spännande. Jag har hållit på med låten länge. Låten handlar om relationen mellan hat och kärlek och att dem kan vara väldigt nära. De sakerna man “hatar” hos en person är ofta de sakerna man också älskar hos personen. Lyssnar man noga på texten så är det en liten historia.

Vad tycker personen den handlar om om låten?
– Det vet jag inte (skrattar).

Hur balanserar man att den ska vara personlig men inte bli för privat?
– Jag tycker nog att låtar kan vara hur personliga eller privata som helst, jag själv uppskattar detaljer i låtar. Men sen är det en annan sak att prata om låten. Då kan det kännas för privat för mig. Jag hade ett samtal med en annan låtskrivare som jag ser upp till mycket som uppmanade mig att skriva om det som jag är mest rädd för eller det som känns mest nära, roligast eller värst. Så jag har tänkt “lägg in för mycket information så kan du ta bort sen”. Även att ha namn i låtar, jag hade faktiskt namnet på personen med i I Do först. Sen kändes det lite väl.

Du är HBTQ+, utveckla!
– Jag har varit tillsammans med tjejjor.

Är du öppen med det i din musik som i pronomen ang vem du sjunger om?
– Jag var det i min första singel Wild Roses, där körde jag också med det tankesättet att “jag kan ha det så nu så får vi se sen när låten ska bli klar” men det gjorde låten bättre och krävdes av melodin och därför valde jag att ha med det. Kanske kommer det någon mer på albumet.

Snart kommer det också en platta, hur låter den och vad inspirerar dig?
– Ja! Den låter som det bästa jag gjort hittills. Det är en liten värld man får hoppa in i, gammalt och nytt. Vissa låtar är lite utanför det jag gjort tidigare. Det är ett tema-album, precis som mina tidigare EP:s, och jag har inspirerats av väldigt mycket olika sorters musik. Just nu har jag börjat lyssna en del på klassisk musik och har insett att jag gillar dramatiska produktioner som drar inspiration från klassisk musik, som Little Simz SIMBI (Introvert, I Hate U, osv) och Snoh Aalegras första album (”Don’t Explain”). Jag är superinne i det visuella kring albumet just nu och går på massa konstutställningar. Jag dras till former. Min första EP “Flowerworks” drog en parallell till livscykeln av en blomma, albumet jobbar i en liknande värld.

Vad har du på G i sommar?
– Då kommer album-släppet vara i rullning och jag kommer att spela, jag får återkomma om var och när och hur.

Slutligen, I Do är även titlar på hits med både Arvingarna och Jessica Folcker, har du hört dessa?
– Jag kollade upp dem nu och jag har ju typ gjort en Arvingarna-låt! De har också en låt som heter Johanna såg jag nu, det måste ju vara ett tecken. På nåt.