Andreas Nilson bor i Stockholm, fyller 39 år i år, är sambo med Simon och är en av deltagarna i Elitstyrkans hemligheter som visas på TV4.
Berätta Andreas, vad är ”Elitstyrkans hemligheter” för program?
– Det är en helt sjuk utmaning! Vi är 18 rekryter som ska göra samma tester som krävs för att bli uttagna till Elitstyrkan. Vi tränas av fyra före detta SOG:are, Särskilda Operativa Gruppen, vilket är det tuffaste förbandet du kan tänka dig. Vi utsätts för fysiska och mentala påfrestningar utan mat, eller väldigt lite mat, och när man inte pallar mer lämnar man in sin bindel eller så tar de den ifrån dig.
Vad bävade du mest för?
– Jag har svårt för vatten så jag var nervös för att behöva gå upp på sju meters höjd och falla bakåt ner i vattnet. Det hade jag mest panik över. Jag skulle öva med en kompis i somras men jag fixade inte det, jag är ju nästan två meter lång så det blir ju nio meter…
Behövde du göra det i programmet?
– Ja, första dagen tvingade de upp mig i en helikopter, sen skulle jag falla bakåt från sju åtta-tio meters höjd.

Klarade du det?
– Det säger jag inte… (skrattar) Det får du se i programmet.
Under det första dygnet fick deltagarna inte äta någonting. Allt de fick var lite vatten. De bodde i en bunker 40 meter under jord, på britsar utan kuddar. De väcktes mitt i natten, fick göra övningar där de skulle kräla och krypa, i mörker och i vatten.
Varför utsätter du dig för detta?
– Mitt liv är så enkelt, allt funkar bra, jag har bra ekonomi, bra familj, allt flyter. Jag ville ha en riktig jäkla utmaning. ’Tryck ner mig fysiskt och psykiskt” liksom… Mina vänner undrade om jag är sadomasochist (skrattar). Dessutom älskar jag att tävla, jag tävlar i allt. Jag har till och med ett hashtag på instagram som heter #herrnilsonvinnerigen. För jag vinner i allt jag ställer upp i.
På hashtagen ser man Andreas med nallebjörnar han vunnit på Gröna Lund och på Liseberg, han vinner golftävlingar och får 13 rätt på stryktipset.
– Jag tror inte jag förlorat en fem-kamp på midsommar i hela mitt iv, säger han.
Andreas tränar nästan varje dag, ett år snittar han på 320- 380 träningspass. Han har gjort klassikern två gånger, hade som mål att springa 20 (!) lopp på ett år, men redan i september var målet uppnått. Veckan efter han kom hem från inspelningen av Elitstyrkan sprang han Stockholm maraton på 4.02 och morgonen efter sprang han halvmaran med en kompis som han lovat vara farthållare åt.
Är din pojkvän Simon också intresserad av träning?
– Ja, men han är lite mer normal och kör 4-5 pass veckan. Jag kan ju springa milen innan frukost.
Var Elitstyrkan som du tänkt dig eller värre?
– Värre, första natten var jobbigast, då tänkte jag ’va fan gör jag här?’. Men så bet jag ihop och fokuserade, nu gör jag det bara.
Vad var värst?
– Första dagen fick vi åla oss fram på en strand med stora stenar, det var vidrigt. Inflammerade revben, och benen var sönderslagna och fulla av blåmärken i veckor efteråt.
Var du öppen med din läggning i programmet?
– Ja, absolut. Vi fick ju ett par timmar över ibland mellan uppdragen och då satt vi och pratade. Folk var rätt nedbrutna så vi kom varandra nära. Som vanligt var folk lite förvånade när jag sa att jag har pojkvän, den stereotypa bilden av en gaykille är kanske inte nån som är med i Elitstyrkan.
Har du kontakt med de andra deltagarna?
– Ja, vi ska ha en reunion hemma hos mig snart, vi ska köra ett träningspass, sen käka middag och ja, sen är det ju Mello och då är min favorit Linda Bengtzing med så det kommer jag tvinga alla att se (skrattar).
Vad gör du annars på fritiden?
– Vi har ett lantställe där jag kan hålla på och pyssla när jag blir rastlös, jag har redan byggt en altan och ett utegym. Annars klipper jag gräs eller skottar snö. Men vi har så liten tomt så jag skottade grannens också i vintras.
Och i sommar ska du och Simon gifta er?
– Ja, det blir ett tre-dagars-bröllop med 140 gäster på Loka Brunn.
Men klarar du dig från att träna på bröllopsdagen?
– Haha, det är ju tre-dagars så på själva bröllopsdagen ska jag anordna ”Simon &Andreas Bröl-lopp” (skrattar). Tror det kan vara skönt för gästerna med ett litet träningspass på dagen, sen äter vi lunch och gör oss i ordning för fest. Det blir perfekt!

TV4, torsdag  21.00