Eriksgatan 14 har tidigare haft gaybarer som ”H2O” som var först i Finland med en terass för HBT-folk och ”Con Hombres” som satsade på eurovisionmusik. Nu heter stället ”Fenix” och en idé med namnet är att som den berömda fågeln, som blivit en metamorfor för återuppståndelse,
återuppstår här nu en gaybar i centrala Helsingfors.
Marco och Marko som tidigare jobbat ihop inom restaurangbranshen har nu velat skapa ett andra vardagsrum för folk. Tillsammans är de ett par och med tanke på invigningskvällen ser det ut som de lyckats. Hetero, homo eller transsexuell; alla skall vara välkomna till ”Fenix” avslappnade atmosfär där tanken framförallt är att man umgås utan hög musik, men där det även kommer att bjudas på överraskningar i form av stand-up-comedy och musikuppträdanden.
Igår var den röda mattan utrullad, bålen framställd och champagnen till gästerna exakt kyld. Invigningen fortsätter idag lördag och ganska säkert kommer Eriksgatan 14 åter bli en gayadress att komma ihåg i Finlands huvudstad. Framförallt för de som bara vill relaxa över en drink i vänners sällskap eller i lugn och ro göra sig en ny bekantskap.
Som eran QX-reporter är jag glad att den här typen av ställe kommit till Helsingfors. Inget fel på gay-nattklubbarna i staden men här finns alternativet för den som så vill. Och ett av de små rummen är inrett i japansk anda.


Fenix i QX GayMap



Riia och Kari var av samma mening som de flesta på invigningen. ”Det här är ett mysigt vardagsrum”.
Sani var kvällens trubadur. ”Härlig stämning”, sa han om kvällen.