Carolina Gynning och Carina Berg.

Årets…
tv-kanal: Kanal 5 snodde i år inte bara åt sig Hankys framgångsrika gaybloggare Per-Robin Gustafsson utan målade även tv-tablån i regnbågens färger en hel vecka. Som om inte det vore nog fick Andreas Davidsson ta över som chefredaktör för kanal5.se. Trots att kanalens gayvecka inte blev någon tittarsuccé tycker QX att det var strongt gjort att satsa på hbt-kulturen. Vi tror oss även ha förklaringen till varför tittarna svek Kanal 5 – det fanns ingen teve i Tantolunden, Stockholm.

Björn Gustafsson i en dans vid Melodifestivalen 2008

Årets…
tv-program: Melodifestivalen bjöd som vanligt på ett stort stycke gaykonst. Förutom dansares läckra överkroppar och Björn Gustafssons minnesvärda dansnummer i bara kalsonger eller kärlekssång till Carina Berg bjöd festivalen på en hel del, då nya, schlagerlåtar som under sommarhalvåret kom att spelas sönder. Däribland Charlotte Perrellis ”Hero”, Velvets ”Deja vu” och Sanna Nielsens ”Empty room”. Precis som det ska vara, alltså.

Marcus Lehman

Årets…
snopp-show: När deltagaren Marcus Lehman i säsongstarten av amerikanska Robinson, Survivor, bjöd på snoppshow. Det var under en av dokusåpans många tävlingsgrenar som hans snopp råkade trilla ur boxershortsen och uppmärksammades av både tv-tittare och bögbloggare. Moralpanikföreningen Parents Television council kom att anmäla tv-kanalen CBS för incidenten. Om det blir en favorit i repris under svenska Robinson 2009 återstår att se.

Anna Mourou

Årets…
hår-skandal: Hon vann inte SVT:s programledarjakt TV-stjärnan men fick ändå möta tv-tittarna som frispråkig jurymedlem i kanalens Dansbandskampen. Anna Mourou, mer känd som håret, fick ta emot en rejäl skopa kritik under programmets gång. Programmet är nu slut för säsongen och förhoppningsvis har så väl kritiker som upprörda tittare lugnat ner sig. Lite hår är väl inget att gaffla om?

Anna Bergendahl

Årets…
heterogäng: Det visade sig snabbt att årets Idolgäng inte innehöll så mycket gaystuff även om Katrin Zytomierska redan efter första veckofinalen ifrågasatte om deltagaren Jesper Blomberg ”inte är lite väl bögig?”. De enda gayvänliga tv-ögonblicken var när Anna Bergendahl sjöng ”Over the rainbow” till sin tjejkompis och när schlagerveteranen Kevin Borg tog hem segern lika väntat som att det blir en ny säsong av talangtävlingen 2009.

Jonas Bane

Årets…
dramaserie: SVT:s Andra Avenyn har tydligt visat var de står genom seriens inte bara ett, utan två, gaykärlekspar. Först var det Jonas ”Sveriges femte sexigaste man” Bane aka Kim Dahlbergs tur att finna kärleken hos Simon Gavik aka Adam Nyberg. Sedan blev rektorn Greger Niklasson påkommen i säng med en annan man. QX hoppas på ännu mer gaykärlek i nästa säsong. Kanske är det Fortesa Hoti aka Roxana Nilssons och Maya Rung aka Liv Hellströms tur att hångla?

Alex och Johanna

Årets…
vi önskar vore gay: Hbt-kulturen tar gärna emot TV3:s Ensam mamma söker-Johanna Toftby med öppna armar. Vi älskar medelålders kvinnor som i kvällspressen talar ut om plastikoperationer, bedrägerier och fusklappar för att hålla sig kvar i rampljuset. Johanna är här för att stanna.

Vi får heller inte glömma årets: bli-ihop-göra-slut-par: Peter Gustafsson och Wille von Sydow i ”Bonde söker fru”, underbara programledarduon Carolina Gynning och Carina Berg flankerades av alla gayprinsar på skridskor i Stjärnor på is, Henrik ”Sängkammarblicken” Strömberg i Scotts som vi under 2009 hoppas kommer ut som bisexuell, fantastiska och spralliga Kim Kärnfalk i Postkodlotteriet, Luke MacFarlane aka Scotty Wandell från amerikanska dramaserien Brothers and sisters som i vår kom ut som gay, den brittiska dramaserien Queer, skånska Emma Andersson i matlagningsprogrammet A la Emma, fröken Gynnings dokumentärserie I huvudet på Gynning, Körslagets och Sommarkryssets oberoende-av-manus Gry Forsell, superbloggerskan Isabella Löwengrip i Blondinbellas tv-dagbok, de duktiga hallåorna Anders Östman, Niklas Vestberg och Pekka Heino med mera och flera…