QX har gått igenom TV-tablåerna under julhelgen för att vaska fram några guldkorn för den inbitne hbt-tittaren. De riktiga guldkornen hittar man på de mindre kanalerna, så ett hett tips är att rita fram kanaler som ligger långt bak i kabel-utbudet!

Dan före dopparedan:
Silver HD visar den brittiska filmen My Beautiful Launderette av Stephen Frears från 1985. Filmen handlar om Omar och Johnny som kommer från två olika miljöer, Omar från en pakistansk invandrarfamilj och Johnny från en brittisk arbetarfamilj. De två tar över en tvättinrättning. Ett romantiskt drama om kulturkrockar under Thatcher-eran i Storbritannien.
Visas på Silver HD 18.15, även natten till julafton 02.00, liksom på julafton 08.00 och 16.00

Helt hysteriskt. Jennifer Saunders som Edina Monsoon och Joanna Lumley som Patsy Stone.

Helt Hysteriskt V visas i rasande tempo under julhelgen på TV4 Plus. Två avsnitt varje dag med start 22.55 rivs de åtta episoderna av. 23e december, julafton och de två sista juldagen. Kan ju vara ett tips för den som inte orkar se Påven under Midnattsmässan!

Ett annat alternativ för humorsökare är Skenet Bedrar Julspecial där man på julafton kan spendera tiden mellan 13.05 till 16.50 framför TV4+ och förstå att även om Julen kan vara tuff för vissa så är det intet jämfört med HyacintsLady of the HouseBucket (obs uttalas Bouquet enligt Hyacint, men få andra) idoga försök att upprätthålla skenet.

Julafton
TV1000 Action visas klockan 10.00 X-Men 3, Uppgörelsen. Sience Fiction som förutom att Ian McKellenspelar en militant karaktär har ett tydligt budskap om ”avvikares” rätt i samhället. Och inte minst om hur ”avvikare” skall förhålla sig till ett förtryckande samhälle.

Riktigt hög klass hittar men på favoritkanalen Silver. Ettore Scolas film En alldeles särskild dag med Sophia Loren och Marcello Mastroianni i huvudrollerna. Filmen från 1977 handlar om Antionetta vars familj gått iväg för att se när Hitler kommer på besök till Rom för att skaka tass med Mussolini. Hela kvarteret har tömts på folk som skall delta vid den historiska händelsen. Alla utom en; Gabriele Han väntar på att hämtas av polisen för att han som homosexuell skall spärras in i ett arbetsläger. Om ni inte orkar se på bra film 23.15 på Julafton så visas den även 09.00 på Juldagen. Upp och hoppa!

Staffan Scheja, Janne ”Loffe” Carlsson, Kerstin Dellert och Jonas Gradell på väg till Christina Schollin

Juldagen
Nu brakar det loss på allvar. Stjärnorna på Slottet har premiär på SvT. Förhandsrubrikerna har handlat om konflikten mellan Jonas Gardell och Kerstin Dellert. Öppningsprogrammet är Christina Schollins dag och 27 december är det Janne ”Loffe” Carlssons. Förutom dessa fyra deltar även Staffan Scheja i årets upplaga av det rubrikskapande programmet.

På juldagen får vi även se det sista avsnittet av Bonde söker fru. Linda Isacsson gör en uppföljning med de fyra bönderna. Vi får veta hur Peter Gustafsson har levt under hösten efter att serien spelats in och hur det har gått i förhålladet till Wille. 20.00 börjar porgrammet i TV4.

ABBA - The Mamma Mia! Story

Samma tid börjar i TV3 dokumentären ABBA – The Mamma Mia! Story där man följer hur musicalen blir till film. Dokumentären visas även den 27 december 17.05 och den 28 december 19.00.

Filmtips under Juldagen är på Silver klockan 13.45 då Before Night Falls visas. Filmen från 2000 berättar om den homosexuella författaren Reinaldo Arenas som fängslades på Kuba men sedan lyckades fly till USA.
Samma tid startar gayfavoriten Djävulen bär Prada med Meryl Streep i huvudrollen. Gaytradition nummer ett bör ju vara att i jultid se Trollkarlen från Oz där Judy Garland sjunger vår egen ”nationalhymn”; Somewhere over the Rainbow”. Klockan 14.00 på TCM kan man se den.
Canal + Hits visas klockan 14.15 Notes on a Scandal från 2006. Det brittiska dramat berättar om den ensamma och åldrande lärarinnan Barbara vars känslor väcks till liv när hon fär en ny lärarkollega, den vackra Sheba.
På natten till Annandag jul, klockan 02.00 visas Imagine me and You på TV1000. Det amerikanska dramat från 2005 handlar om Rachel som är på väg att gifta sig. Men hon får ögonkontakt med en främmande kvinna och kan inte helt glömma henne. De två får så kontakt och Rachel bjuder hem Luce som visar sig vara lesbisk.

Ivar (Thord Pettersson), Gottfrid (Ernst Günther), Fanny (Helena Bergstrˆm) och Zac (Rikard Wolff).

Annandag jul
Även på annandagen finns några bra filmtips. På Canal + First visas klockan 11.30 2007 års version av kultfimen Hairspray där John Tavolta gör Divines roll.
TV1000 Nordic kontrar klockan 12.40 med Änglagård – Andra Sommaren där Rikard Wolff spelar den bisexuelle karaktären Zac.
Klockan 15.00 på TV7 kan man se den brittiska filmen Orlando om den brittiske adelsmannen som aldrig åldras. Tilda Swinton, Quetin Crisp och Jimmy Sommerville spelar och regin står Sally Potter för i denna minst sagt könsöverskridande film.

Och Annadag jul så kommer helgens kanske största hbt-rulle! SvTs dramaserie om Selma Lagerlöf. Bänka sig svenska folk och se Selma och hennes kärlekar Sophie och Valborg. Start 20.00 på SVT.