Om det finns något som är unikt Sverige så är det absolut Luciahelgen! Wikipedia upplyser att denna ljusets högtid där det sicilianska helgonet som gjorde allt för att slippa leva med en man förutom i Sverige enbart firas i svenskspråkiga områden i Finland, till ”viss del” i Danmark och Norge och bland svenskättlingar i USA.
Så när vi som ersättning för gamla tiders slaktande av grisen vandrar i sångartåg som pepparkaksgubbar, har ljus i hår och bär strutar på huvudet kan vi känna oss ganska egna!
I Stockholm har nyöppnade Lydmar stor baluns på fredagskvällen. Sköna gänget kring Mums Mums, med Petter Wallenberg i spetsen, gör det lyxiga hotellet till ett enda stort happeningområde där Musikkryss är temat och över allt detta styr allas vår superstjärngosse Jonas Andersson. Förutom musikkryss blir det underhållning, performance och så klart kalas! Öppet 21-01.
Fredag betyder såklart att Connection i Gallerian kör hårt med Christer Broman som DJ.
Club Pigalle som fått en rivstart sedan nyöppningen blir det lussetrams med trans och alal med glitter får en present av Pigalles stjärngosse Leo B. På Side Track, Göken och Torget är ljusen tända och garanterat så kommer en och annan gäst trilla in med glitter i håret såväl fredag som lördag! Hos Momma så varnas det för att Dj Ia på fredagen kommer ”go totally nuts”. På Teater Lederman blir det en befjädrad femme-sationelle Cabaret med bland andra vackra Peggy Sands. Missa inte hyllade klubben BlondieKnast, om inte annat så för att en queerig klubb för ovanlighetens skull etablerat sig i Vasastan!

På lördag är det säsongsslut för Asynjas och Daniels klubb SlickKägelbanan. Knökat av de coola! Björnarna har julfest på båten Swedish Islander intill Patricia. Tala om lyckad kombination med en HoHo Homo-tomte med rund mage och härligt skägg på besök hos björnklubben! På SLM är det mixad julfest, med så mycket HBTQ med F för fetisch att man knappt har sett maken, som inleds med ett (slutsålt) julbord. Öppet för eftersläntrade från 22.00. Tips är att hänga på låset om ni vill komma in i någotsånär tid! Dj är Micke Hi. Fortsatt kinkyfestande blir det med Whip Club som kalasar i Hammarby Sjöstad hos Strockholm. OBS att man måste vara föranmäld för att komma in.
Momma har tjejklubben Lips där Josselin Freytes har med sitt tjejgayiga djkollektiv för att få stämningen på topp!
Lino har tagit hjälp av Miss Rainy Days för att fira Lucia med ”ett party utan dess like” inkluderat självklart ett Luciatåg. Öppet till 05 som sig bör!
Stockholm fredag i QX GayMap
Stockholm lördag i QX GayMap

I Göteborg är det Gossip och Gretas som tar hand om nattpubliken under Luciahelgen medan BeeBar kör baröppet med julstämning till 01. På fredag är det transbar MiXiHaket och så kommer Hellmans Drengar skapa julstämning en masse på Storan hela helgen. Och missa inte att Peter Jöback dessutom har konsert i stan!
Göteborg fredag i QX GayMap
Göteborg lördag i QX GayMap

Malmö har Svart Lucia på fredagskvällen. Bästa gänget Combustion ordnar Kinky-party med Alice in Videoland på scen, DJs och ett Luciatåg presenterat av Wild at Heart. Även på A2 där Wonk har sin Schlagerfredag blir det utan tvekan glitter. På SLM är det NUF-kväll där fetischerna styr. Lördagens Malmö lyses upp av DivineDeep där temat är White lucia med Lucia-Heather, tärnan Francesca och stjärtgossen Lucas of Sweden.
SLM har Julfest där Tysklands Mr Leather visar hur man firar jul i Köln! På Wonk är det Salvation med The Oli från London och resident Deejay Jonny.
Malmö fredag i QX GayMap
Malmö lördag i QX GayMap

Hos RFSL I Borås blir det Luciafest på lördagen med hemliga uppträdanden. I Jönköping firar man samma kväll ljusets drottning på Club 42. Kalmar har sin första HBTQ-fest på länge lördag kväll och intar då Vallen. I Luleå hart Club Make Out fest på fredagen med nakendans, lussebullar och laxskinn!
Fester landet runt i helgen i QX GayMap

Och så ett visdomens ord. Ta det lugnt med drickat! Måhända har vi kvar något slags vikingablod i oss, men att blanda vin med vatten är klokare än att somna i en snödriva!