– Jag är chockad över att så få flator känner till att Dusty var homo. Antingen är vi lesbiska dåliga på musikhistoria eller ointresserade av musik. Vi gnäller över att det finns för få förebilder, och så kan en sådan här stor ikon bara gå förbi utan att vissa vet att hon var gay. Nu har alla chans att bättra på den kunskapen!

Men hon var stor bland homokillarna?
– Många bögar gillar kvinnor med stora röster, och som är så mycket kvinna som Dusty var. Utseende, kläder, hår och rörelser. Tänk på alla paljettklänningar och håruppsättningar hon har presenterat för världen.

Gudrun Hauksdottir

Varför är du personligen så såld på Dusty?
– För hennes fantastiska röst, utan tvekan! Hennes öde är också intressant. Hon fick förneka sin läggning totalt med tanke på samhällsklimatet på 60-talet. Detta förnekande bidrog till sprit- och tablettmissbruk och oändliga depressioner. Hon åkte som en jojo, ut och in från mentalsjukhus. Det är ju en paradox eftersom hennes shower och musik bara var glädje, glitter och glamour.

Vad kommer hända under hyllningskvällen?
– Det blir en unik konsert med Aftonorkerstern (som består av musiker från b la Cardigans, The Ark med flera) utökat med stråkvartett, blåskvartett, kör och artisterna Marit Bergman, Titiyo, Anna Maria Espinosa, Magnus Carlson (Weeping Willows) och Mototboy som sjunger sina Dusty favoriter. Det blir Dustyvideos på storbild och så visas dokumentärfilmen Definitley Dusty.

En afton med Dusty Springfield i QX GayMap