Shortbus är sedan länge en queerfilmklassiker. Den blev bland annat omtalad för sina sexscener som var på riktigt, och i vissa fall mycket spektakulära. En kille suger av sig själv en annan får den amerikanska nationalsången sjungen rakt in i stjärten. Den senare, han som fick en analmusikal injektion, var sångaren och skådespelaren Jay Brannan.

Jay Brannan har regissören John Cameron Mitchell att tacka för sin framgång, för en bättre start på sin karriär kan man inte väl inte få om man debuterar som en sötsnygging i en smalcreddig film. Jay Brannan skickade in några videosmakprov till regissören, och fick komma på intervju. John Cameron Mitchell sökte personer som kunde tänka sig ha sex på film, och när frågan ställdes till Jay Brannan tänkte han att filmen var viktigt och accepterade förslaget. Vips var hans medverkan i filmen som skådis och musiker ett faktum.

I filmen Shortbus sjön han sången Soda Shop, och hans första singel var Housewife som är ett kärleksbrev till en imaginär pojkvän. Nu är han ute på sin Europaturné och med sig har han låtarna från sitt album Goddamned. Jay Brannans ljusa röst tillsammans med en stundtals spröd gitarr är en skön kontrast till sångernas budskap. Sångerna är stundtals bittra, men lite romantiska. Texterna handlar om svek, politik och rätt mycket sex. Jay Brannan lägger upp sina spelningar på Youtube, videoklipp som är väl värda att kollas in. För att inte tala om spelningen på onsdag. Är du i Stockholmstrakten – gå!


Jay Brannan i QX GayMap