– Det blir en gala därför att Git Gay avsatte en fond på tio miljoner till unga artister inom den lättare genren, som musikaler. Stipendiet är på 100 000 varje år. Pristagaren kungörs på galan. Och galan ska ge ett ansikte åt henne, göra så att ungdomar som inte känner till Git Gay får göra det.
Beskriv henne då för den som inte vet vem hon var.
– En primadonna! Det var hennes yrke. Hon äölskade att stå på scen och var först i Sverige med stora krogshower. Genombrottet var i Malmö och sen var hon på Lorensberg i Göteborg. Hon arbetade med Karl Gerhard som upptäckte henne på Scalateatern i Stockholm. Han textade tydligt. Och han märkte att hon också var duktig på det, precis som Zarah Leander. Men Zarah gick ut i världen, det gjorde inte Git Gay.
Hon hette ju inte Git Gay egentligen. Var hon medveten om vad gay mer kunde ha för betydelse när hon tog det namnet?
– Verkligen inte! Hon tyckte det var bra för att gay betydde glad och lustig. Sen ringde Aftonbladet eller Expressen och undrade. Och hon kände inte till någon annan betydelse… Det var inte förrän hon kom hem till två killar som bodde ihop och frågade den ena ”var sover du nånstans då?”. Och de undrade om hon kom från andra sidan månen. Men hon visste inte!
Återkom inte frågorna om namnet genom åren?
– Det hände sällan. Men hon blev ju lite av en ikon i gayvärlden och hade många beundrare, många gayvänner som älskade henne och som hon betydde mycket för.
Jag kommer inte på någon Git Gay-låt. Säg någon.
– ”Man måste älska för att hålla sig frisk”! ”Hej du glada primadonna”. ”Åsså kommer det en donna”.
Babsan är med på galan på Wallmans på måndag i Malmö. Ska han göra Git Gay?
– Inte göra henne, men hennes låtar, det ska alla på scen.
Något mer?
– Att hon var en fantastisk människa. Man märkte aldrig hennes ålder. Och så var hon ju med på GayGalan i Stockholm och delade ut pris till Lasse Flinckman och Christer Lindarw!

Git Gaygala på Wallmans i Malmö måndag 29 september. Med bland andra Eva Rydberg, Babsan, Måns Zelmerlöw och Lill Lindfors.