På scen 2001 stod den då TV-aktuelle StefanVilla MedusaWedin, även känd för att han visade snoppen på Prides stora scen samma år. Vi såg då även Jonas Hedqvist som framförde sin version av ”I am what I am.” Nu på fredag den 29 augusti blir det Ola som intar scenen med sin succésingel.

QXs Jon Voss skrev i en artikel på nätet den 22 augusti 2001 om Sofias & Henriks nya bolag följande: ” Det ser ut som att C.U.M Production kan bli arvtagare till nu avhoppade partygurun i Göteborg; Patrik Flodin.”
Jon, du kanske skulle jobba extra som siare? Så rätt du hade, med facit i handen så får man nog hålla med.

Med 86 fester på 84 månader, totalt 7 år senare så kan vi fortfarande njuta av ”Club Queer en mixad gayklubb” i Göteborg. Och inte att förglömma de gästspel av Queer som gjorts i Oslo, Köpenhamn, Helsingborg och nu senast hos Wonk i Malmö. Med i genomsitt 1000 gäster per kväll ger det över 86,000 besökare endast på Queer-kvällarna. Slår man dessutom ihop ”WestCoast Gay & Lesbian Night” mellan åren 2001-2007 som Sofia & Henrik producerades ihop med Katarina Bäckström från Zappho, även där med ett genomsnitt av 1000 besökare, samt ”Love Story” och efterfesten för deltävlingen Göteborgs Melodifestival ett av åren (samproduktion med Katarina & Henrik), samt otaliga små fester och events så kommer duon upp i ett anmärkningsvärt totalt antal besökare mellan åren 2001-2008 på över 100,000 personer.

Queer-gänget med Henrik och Sofia i mitten

Men vad är det som gör Queer så populärt? Jag frågade runt lite och del svarar musiken medan andra nämner det mixade gästunderlaget. Några tycker det är för mycket hetero men jag tror att det är den dynamiska duons generösa policy att ge fri entré för drag- och transpersonligheter, mycket uppträdanden, go-go- dansare och värdinnor, alltid minst 2 Dj:s och 2 dansgolv, 3 barer och alltid olika teman. Men man får inte heller glömma att klubben ligger väldigt strategiskt placerat på Avenyn. Allt detta gör klubben oerhört populär och köerna brukar ringla längs Avenyn redan från tidig natt och trots det är det väldigt sällan otrevlig stämning.
– Sofia vad är det du själv tror gör det så populärt?
– Det är gästerna som gör kvällarna helt klart, de känner igen sig och vet att det alltid händer nåt. Det brukar vara ungefär 40 % hetero och 60 % HBT-personer om man nu skall ge sig in och kategorisera personers sexuella läggning. Det är just det som gör Queer populärt att könet har/skall inte ha någon betydelse när man umgås och har roligt.

Men Sofia nu får du förklara varför ni döpte företaget till något som på svenska betyder ungefär ”Sperma Produktion och underhållning AB”? Jag förstår inte kopplingen till Queer.
– Sofia skrattar, nä du Krizz. Så här är det, C.U.M står för ”Collezione Uomo Moderno”, det är företaget som Henrik och jag drog i gång i mitten av nittiotalet då hade vi klädbutiker i Göteborg samt sedermera i den numera sålda butiken i Stockholm. Vi tröttnade på kläder och bestämde oss för att festa och ha roligt och varför då inte jobba med det? Vi ombildade företaget och kallade festerna för Club Queer och bolaget fick det lilla tillägget ”and Entertainment”

Sofia och Henrik

Queer har haft en hel del kända gäster på både Club Queer och West Coast; Alcazar, Sarah Dawn Finer, Christer Björkman, Richard Herrey, Nanne Grönwall, Pernilla Wahlgren, Shirley Clamp, Bosson, Nina & Kim, Pay-TV, Mattias Holmgren, Anna Book, Pandora och Andrés Esteche, liksom undertecknad.
– Vem uppträder på Queers 7 årsjubileum då? Mig har ni ju inte frågat till exempel, lägger jag till så där lite i försynt…
Sofia tittar på mig med sina vackra ögon, hon ler och tar ett andetag och tittar direkt i mina trötta ögon och berättar;
– Nu på fredagen den 29 augusti är det dags för blondinen Ola att göra entré på scenen. Han har turnerat hela sommaren och hamnade på 10.e plats som turné-kung av alla artister som varit ute i sommar, hans singel ”Feelgood” är den mest spelade svenska låten vid noteringen den 6 augusti. Det kommer att bli drag eftersom han alltid ger 100 % på scenen och är astrevlig.
Dessutom har vi John Eltong (Köpenhamn) som spelar på stora golvet och Eric Rusch i schlagerbaren. Som alltid sedan starten har vi Go-Go hunks och värdinnor är Miss Fluffy och någon konstig transa som heter Krizz Dee Light, vet inte vem det är men hon har tydligen jobbat med oss i alla sju år. Jag vet inte hur hon är, jag har inte sett henne, säger Fia och släpper fram ett as-garv ur den lilla kroppen.
– Paaaaaaaaaaassa dig Fia, säger jag. Nu gick gaget upp 73 %.

Ni har haft sommaruppehåll?
– Ja lite semester efter våren med gästspel på Wonk i Malmö var behövligt. Vi har ju båda jobb vid sidan om. Dessutom så har ju Park Lane renoverats, uppgraderats lite under juli med nya coola tapeter och inredning, man har även tittat över den stora baren och fräschat upp i allmänhet. Det är alltid kul att komma tillbaks och rulla ut röda mattan och ta emot de underbara gästerna som verkligen gör hela succén bakom Queer.

Vad är det för aktuellt på Queer i höst och vintern då?
– Ny uppdaterad hemsida och det är extra kul att man faktiskt kan gå tillbaks till 2001 i mingel-foto delen av hemsidan och kolla in hur fasiken man såg ut 2001. Vi kör vidare 2008 med nya artister och teman som alltid. Håll utkik på hemsidan samt på Gaymap här på QX.se.

Queer i QX GayMap


Fia o Henkan på Qruiser
cum.se