Det blev full kalabalik i lördags då gayklubben Wonk efter en sommarsejour på EuroPride och Mr Gay Øresundsfesten i Köpenhamn åter var tillbaks med sina lördagskvällar på Deep i Malmö.
Mitt under pågående fest bröt ett bråk ut mellan Joakim ”Joe” Nilsson på Wonk och Deeps ägare Elzbieta Sawicka. Tumult utbröt i entrén där entrékassa-apparaten flög i golvet och Wonks DJs slutade spela. Musiken kom igång först efter att två ur Deeps personal tog plats som DJs.
Bråket utlöstes av att Wonk har valt att flytta från Deep och planerar att öppna upp på Adelgatan 2 i oktober. Från Deeps håll hävdar man att Wonk därmed brutit mot deras gemensamma kontrakt.
Oenigheten mellan de två aktörerna ledde till handgemänget i entrén. Anklagelser och motanklagelser haglar nu om stöld, hot, homofobi och misshandel.
En polisanmälan har gjorts av Joakim Nilsson gällande misshandel.
– Jag har blåmärken på kroppen efter bråket som polisen har sett, säger Joakim Nilsson till QX.se.
Och under måndagen lämnade Elzbieta Sawicka i sin tur in en polisanmälan mot Joakim Nilsson gällande stöld av klubben Deeps handlingar liksom försök till stöld av entrékassan.
Wonk har varit på Deep i drygt fem år och det kontrakt som de två haft mellan varandra innehåller bland annat en klausul om uppsägningstid.
I juni i år meddelade Joakim enligt Elzbieta att man förde diskussioner med ägaren av lokalen på Adelgatan 2 om att öppna upp där. Någon regelrätt förhandling om att säga upp kontraktet menar dock Elzbieta att man inte haft.
– I kontraktet står att det är sex månaders uppsägningstid, säger hon och hävdar att Deeps kopia av kontraktet blivit stulet från hennes kontor.
Joakim Nilsson säger att han har sin kopia av kontraktet hemma hos sig. I det finns en uppsägningstid om fyra månader inskrivet, hävdar han.
– Något nytt kontrakt sedan detta som skrevs 2003 har jag inte skrivit under, säger han.
Till QX.se uppger Elzbieta Sawicka att en kopia av kontraktet finns hos Tillståndsmyndigheten
När QX talar med Tillståndsmyndigheten i Malmös enhetschef Marie Pauly på måndagskvällen kan hon inte verifiera att något kontrakt finns hos dem.
– Om det finns måste jag först sekretesspröva handlingen för att kunna ge dig svar och jag befinner mig inte på arbetet just nu.
På Wonks hemsida står en lång rad anklagelser mot Deeps ägare där man bland annat tar upp att man i samband med handgemänget kallats för ”jävla faggots” av Elzbietas före detta man och att man under sommaren, efter att man tagit upp en eventuell flytt av lokal, utsatts för ”skitsnack”.
Om att man nu vill flytta från Deep till Adelgatan 2 skriver Joakim.
Efter att ha drivit klubbar hos andra i över 10 år, dom senaste 5,5 på Deep, kände jag att detta är vad jag har velat hela tiden.
Till QX.se berättar Joakim att man från oktober planerar ha öppet flera dagar i veckan och att lokalen på Adelgatan 2 just nu totalrenoveras. Och på Wonks hemsida söker man efter personal till nya klubben. Nu på fredag har Wonk dessutom klubbkväll igen fast då i Hipps lokaler där redan sommarklubben Lick It varit inbokad.
Deep svarar också snabbt och har till helgen öppet en gayklubb under namnet Club Divine. Klubben skall drivas i ”samarbete med RFSL Malmö”. På RFSLs hemsida görs reklam för klubben där medlemmar i RFSL får lägre entré och transpersoner går in gratis hela kvällen.
– Jag har inget emot att Joe öppnar sin klubb på annat ställe, säger Elzbieta till QX.se, men jag måste få tid på mig att marknadsföra en ny klubb, det är det uppsägningstiden i kontraktet handlar om.
Om anklagelsen om att ha brutit mot kontraktet säger Joakim till QX.se.
– Deep har på en rad punkter redan brutit mot det kontrakt vi har haft mellan oss.
På Wonks hemsida tackar Joakim de gäster som i lördags natt lämnade Deep tillsammans med Wonk-arrangörerna. ”Jag kan säga att jag kommer aldrig att samarbeta med någon som har en homofobisk attityd mot mina gäster eller vänner. Varken nu eller någon gång i framtiden. Mina gästers välfärd är det som jag sätter främst. Detta gäller hela vår HBT-kultur. Tack verkligen för ert stöd. Ett snyggare, fräschare och bättre WONK kommer snart!
Elzbieta reagerar starkt mot att Deep anklagas för homofobi.
– Jag har många släktingar som är homosexuella och jag har aldrig haft någon homofpbi, säger hon. Hur vågar han säga det efter att vi arbetat så länge ihop.
– Detta kommer att bli en rättslig sak eftersom jag utsatt för så mycket smutskastning, avslutar Elzbieta Sawicka.