Då Gay Camp arrangerades för första gången 1983 var det i RFSL:s regi med anledning av att sjukdomen aids nått Sverige. De 50 deltagarna var utvalda utifrån sin position i samhället och skulle efter lägret sprida kunskap om hur man bäst förebygger aids. En av deltagarna var dåvarande klubbprofilen Pär Råling.
– När RFSL sade att det inte fanns resurser ville många av oss ändå ha kvar lägret och började leta sponsorer, berättar han.
Gay Camp 2008 är förlagt till Botvidsgården i Trosa, nära till bad och bastu. Lägret sponsras delvis av Studiefrämjandet Söderort, RFSL:s Brottsofferjour och Lafa (Landstinget förebygger aids). Självkostnadspriset på 2100 kronor täcker mat och logi för en vecka.
– Fast får vi ett överskott från våra sponsorer bistår vi de deltagare som av till exempel ekonomiska skäl inte kan betala hela avgiften. I år är tre personer här gratis, säger Matti Kuusala, föreningsordförande i Föreningen Gay Camp.
Temat för Gay Camp 2008 är ”Hatbrott mot HBT-personer” med karatelektoiner, workshops i säkert analsex och seminarium med Annelie Svensson från FRSL:s Brottsofferjour. Sammanlagt deltar 35 homosexuella män mellan 25 och 70 år.
Ni riktar er särskilt till män med invandrarbakgrund. Ändå är nästan enbart vita medelåldersmän som deltar…
– Så är det väl i gayvärlden, att de vita medelåldersmännen dominerar. Men vi välkomnar män av alla etniska bakgrunder, säger Matti Kuusela, och poängterar att Gay Camp varje år gästas av asylsökande HBT-flyktingar.
Hur tänker ni fira 25-årsjubileet?
– Det gör vi inte nu, utan vid återträffen under allhelgonahelgen. Festplaneringen är inte riktigt klar än, men vi hyr en lokal och bjuder in alla deltagare från tidigare år. Självklart kan man anmäla intresse på vår hemsida även om man inte varit med förr, säger Matti Kuusala.
Pär Råling har varit på Gay Camp nästan varje år sedan starten. Han säger att många av de vänner han har privat har han träffat på just Gay Camp.
– När man säger att man ska på ett bögläger får folk ofta bilden av en gigantisk ormgrop och frågar hur man orkar med det i en vecka. Men det är det sociala och gemenskapen som är behållningen.
Pär Råling berättar hur de ett år fått i uppgift att gestalta kända barnsagor i gayversion. En grupp gjorde fula ankungen och simmade runt i kvällssolen med stearinljus på huvudet.
Hur kom fula ankungen ut som bög?
– De andra svanarna kom och sade att han inte behövde vara med ankorna utan att det faktiskt gick att vara med andra svanar, säger Pär Råling.
Uppdaterad 2016-11-16