Tävlingen Mr Gay Sweden har arrangerats i Sverige från 1999 efter ett första försök 1997 av QX och Ylva Maria Thompson. Redan i samband med de första tävlingarna prövades möjligheten att registrera namnet Mr Gay Sweden hos PRV, men detta avslogs då namnet inte ansågs vara ”särskiljande” nog för att få varumärkesskydd.
I januari 2007 blossade en strid upp mellan festarrangörerna Ulrich Bermsjö och Navid Kabiri efter att Kabiri registrerat en logotype där namnet Mr Gay Sweden ingick som ”figurmärke”. Ulrich Bermsjö lämnade via ombud in en invändning mot registreringen med motivet att figurmärket registrerats i ond tro. I väntan på beslut arrangerades förra året två olika Mr Gay Sweden-tävlingar.
Den 19 juni 2008 kom så äntligen PRVs beslut. Navid Kabiris registrering av figurmärket kvarstår. Däremot ges inget skydd för namnet Mr Gay Sweden. Det ser därmed ut som att det för PRVs del nu är fritt fram för vem som helst att arrangera en tävling under namnet Mr Gay Sweden. Men helt tydligt är det inte. I beslutet står det: ”Orden Mr Gay Sweden i innehavarens märke får därför i sig anses vara i avsaknad av, för registrering, erforderlig särskiljningsförmåga för den underhållning som avses med ansökningen.
– Betyder det nu att det är fritt fram för alla att använda Mr Gay Sweden?
– Det är svårt att ge ett rakt svar, säger Åsa Collett på PRV till QX.se. I beslutet skriver vi att texten Mr Gay Sweden saknar särskiljningsförmåga och det kan då tydas som att man kan låta andra använda det.
Samtidigt säger Collett att det man nu prövat är invändningen mot just det registrerade figurmärket, inte frågan om vem som har rätt att använda Mr Gay Sweden eller om det finns någon som inarbetat namnet och därmed kan anses kunna varumärkesregistrera det.
– Det ser ju ut som att striden handlar om vem som har rätt att använda Mr Gay Sweden. Och det kan bara avgöras i allmän domstol. Så det ser ju ut som att den här striden inte är slut, säger Åsa Collett.
Ulrich Bermsjö är nöjd med PRVs beslut.
– Vi har inte invänt mot symbolen, säger han till QX.se. Det är användandet av namnet vi reagerat på, men nu visar det sig ju att det inte går att registrera,
Kommer ni agera vidare nu kring namnfrågan?
– Vi har inte tänkt kring frågan om att dra till domstol eller ej. Nu fokuserar vi på att samla in pengar och genomföra detta årets Mr Gay Sweden Välgörenhetsgalan så bra som möjligt.
Även Navid Kabiri välkomnar PRVs beslut.
– Jag tycker det är skönt att det är över även om det inte riktigt känns som det är helt över, säger han. Vi kör på. Vi har ett jättestort event inbokat under EuroPride med stora artister.
– Enligt den riktig tävlingens gång så kommer det vara nio finalister och deadline för att ansöka är nu på söndag.
Inte heller Navid Kabiri är helt klar över hur han skall agera vidare kring namnfrågan, men passar på att ge en eloge åt konkurrenterna.
– Jag tycker det är bra att den andra parten gör en välgörenhetsgala, säger han vidare. Det som är synd är att det blir så förvirrat för folket. Ändamålet är bra och det är oerhört duktigt av dem att genomföra det evenemanget, men jag tycker kanske det skulle heta något annat.
Första veckan i juli kommer förra årets vinnare i Navids Mr Gay Sweden-tävling Joachim Brattfjord Corneliusson att delta vid Mr Gay Europe-arrangemanget i Budapest.
– Den som vinner i år kommer att skickas vidare till 2008 års Mr Gay Europe-tävlingen där de representerar Sverige, säger Navid Kabiri som berättar att man fram till söndag kan anmäla sitt intresse att delta via hemsidan clean-group.com (se vidare via klubben på Qruiser)

Vid Mr Gay Sweden Välgörenhetsgalan utses den som samlat in mest pengar till Läkare mot Aids forskningsfond och Posithiva Gruppens stödfond till vinnare. Insamlingsarbetet har börjat bland annat via deltagarnas sidor på Qruiser. I juli-numret av QX presenteras de deltagarna liksom de som tävlar i den mindre omtvistade tävlingen Miss Gay Sweden. I QX augustinummer presenteras alla nio finalisterna i Navids Mr Gay Sweden-tävling.