Hur skulle du beskriva festivalen?
Vi har ett stort fokus på underhållning, men det är förstås blandat med politik. För oss går kultur och politik oftast hand i hand… Politisk konst, politisk musik och performance… det mesta är politiskt. Vi jobbar med konstnärliga redskap som inspirerar och letar efter artister med queert, feministiskt budskap. Det kan vara så mycket – livemusik, show, teater, dans, film…

Varför arrangeras queerqultfestivalen?
För att det finns inte någon annan queerfeministisk kulturfestival i Sverige, vad jag vet. Vi vänder oss till en så blandad publik som det bara går. Det behövs en festival som lyfter fram oetablerade queera artister, det behövs hur mycket som helst av evenemang som sprider queerkultur och både spränger gränser och samlar människor som inte känner sig hemma i normen. Vi vill samla ihop och ena queerrörelsen, och då inkluderas ju folk av alla kön och alla läggningar som vill upptäcka det här… flator och bögar och allt däremellan.

Vad är skillnaden mellan denna festival och förra årets?
Att det är en större lokal och bredare program på många sätt. Det är en ännu större blandning hos de medverkande och vi vänder oss till en bredare publik. Vi har mer olika sorters musik, olika sorters scenkonst och är lite mer nöjesinriktade än förra året. Det finns till exempel ett par unga oetablerade band som inte är ingrodda i hbt-världen men som vi känner passar in på den här festivalen, och ”queerkändisar” och etablerade artister som Cleo och Jenny Gabrielsson. En annan sak med det här årets festival är att programmet i mycket har råkat bli en hyllning till femme-power, även om det inte var tanken från början… Vi kan säga att det är ett tema.

Vilka vill ni ska komma?
Vi vill att queereliten ska komma. Queermaffian… Nej (skratt) Vi vill att alla queera människor ska komma, och alla som är nyfikna och intresserade, av alla kön och läggningar. Vi har försökt att få en bra fördelning mellan folk av olika kön, läggningar, åldrar, bakgrunder och grad av etablering. Men det vore kul att få ännu fler transpersoner i programmet till nästa års festival, skriv det! Och fler killar!

Vilken programpunkt är du mest nöjd med?
Jag måste säga vår headline Cleo. Jag älskar henne. Hon uppträdde på pride häromåret också och hon är helt grym.

Och det hela avslutas med stor fest…?
Det är fest både fredag och lördag kväll, men på lördag är det större och det är bland annat då Cleo uppträder. Uppträdanden är det annars hela eftermiddagarna och kvällarna. På dagarna har vi föreläsningar och workshops, från och med eftermiddagarna är det scenuppträdanden på både inomhus- och utomhusscen, och vi avslutar med DJ:s och fest. Tantogården är jättemysig, det finns en stor uteservering och man kan komma tidigt och äta för att sedan festa och njuta av uppträdanden hela eftermiddagen och kvällen!

Queerqult håller till på Tantogården i Stockholm, t-bana Zinkensdamm. Den håller öppet fredag 15-01 och lördag 12-01 och festerna startar kl 19. För mer information om priser, tider, åldersgräns, program etc. se http://www.queerdykes.com/


QueerQult i QX GayMap