Så var Way Out West – Dag 1

Med tanke på hur Way Out West svällt de senaste åren så är det kanske inte så konstigt att de största knytnävsslagen och tårframkallarna på festivalens första dag inte skedde på någon av Slottsskogens sex scener.

Way Out Wests filmdel har växt till en sorts minivariant av Göteborgs Filmfestival, och där var det igår nordisk premiär för den hyllade dokumentären Tickled. Filmen följer den homosexuelle reportern David Farrier i hans jakt på de ansvariga för vad som visar sig vara ett sorts hotfullt imperium av homofoba kittlings-fetischister, ett imperium som inte verkar sky några som helst medel för att stoppa honom. En fascinerande historia som ingen trott på om den inte varit alldeles sann! Kolla in trailern HÄR. Jag hade lätt fyrat av fyra, feta QX om detta varit en filmrecension!

Men över till musiken på festivalen.

Att man aldrig blir profet i sin egen hemstad vet vi ju sedan länge att det inte gäller i Göteborg (Lex Håkan Hellström), och det bevisades återigen igår när Albin Lee Meldau frälste en proppfull Hagakyrka klockan ett på natten under festivalens Stay Out West-del. Tårar och obeskrivlig musikalisk glädje på en och samma gång. Med en röst som Anhoni (som tyvärr ställt in kvällens spelning på grund av influensa) och med låtar som Hozier är det här helt klart en kille att hålla öronen på framöver. Kolla in hans EP på Spotify!

Men självklart (som ni ser på fotograf-Carls fantastiska bilder nedan) fanns det saker som imponerade i Slottsskogen också.

Kritikerfavoriten Jason Isbell imponerade i strålande solsken, M83 förvandlade sin elektroniska dansmusik till röjig nittiotalsrock och kvällens största artist Morrissey var i högform och sågade både Hillary Clinton, Donald Trump, Storbritannien och, självklart, köttätare och köttindustrin i ett rasande tempo.

Bäst var nog ändå CHVRCHES, som verkade fått rekordmycket folk att ta sig till parken så tidigt på dagen. Efter Beyonce-konserten för några veckor sedan vet jag ju att jag är hopplöst omodern som älskar konserter där man spelar HITSEN och de låter som de gör på skiva, men när Lauren Mayberry öser på som värsta rockfarbrorn utan att missa en ton av bandets härliga danshits, då är den här popfarbrorn i sjunde himlen.

I dag är det främst de coola brudarnas dag på festivalen. Grace Jones, Zara Larsson, Julia Holter, Nicole Sabouné, Little Jinder, Elliphant, Peaches, Dua Lipa, Rosh, Cleo och såklart PJ Harvey.

Vi ses i Slottsskogen.