Debut är Anette Sidors examensfilm från Stockholms Dramatiska Högskola. Hon tog examen i filmregi förra året och under onsdagskvällen visade SVT filmen.
Nu finns den på SVT Play.

Hur kom du på iden till storyn?
– Idén kom utifrån lusten att undersöka makt, identitet och kropp. Jag åkte tunnelbana en kväll och såg en massa modellbilder svischa förbi. Jag tänkte på att vi ser hundratals bilder varje dag; i tidningar, på bussen, på nätet, och överallt omkring oss och ändå vet vi egentligen ingenting om personerna på bilderna eller om situationen när bilderna togs. Allt vi ser är en millisekund av ett tillfälle som vi inte vet någonting om. Jag ville gå in i en sådan millisekund och berätta historien om ett sånt tillfälle. Vi betraktar dagligen kroppar på bild, i synnerhet kvinnokroppar mer passivt porträtterade än manskroppar. Med Debut vill jag också ifrågasätta normen kring hur vi porträtterar manliga och kvinnliga kroppar. Vilka budskap om maskulinitet och femininet ser vi omkring oss?

Gränser passeras på flera sätt, varför var det ett viktigt tema?
– Jag upplever att det kan vara svårt att sätta gränser speciellt när man hamnar i en lustfylld situation, som för huvudpersonen i filmen, som hamnar mitt i drömmen om att få bli modell. Lusten tar över och det är inte lika lätt att hinna känna vad som är okej och inte. Det finns en makt i rummet, och om den makten är passiv och inte säger något så kanske det bara fortgår. Jag tänkte mycket kring samtyckeslagen när vi jobbade med filmen, och hur lätt det är att kanske gå med på något man egentligen inte vill, eller att inte känna av vad de andra egentligen vill utan att bara köra på.
– Vi människor är känsliga varelser och allting sägs inte alltid rakt ut. Ordet nej används knappt av någon, inte ens i en vardagssituation. Ofta vet vi knappt vad vi känner förens efteråt så jag tycker att det finns många anledningar till att våga prata mer om makt, ansvar och framförallt om gränser, både våra egna gränser och andras.

Killarnas kemi är stark, hur hittade du rätt skådespelare?
Hannes Fohlin och Karl-Henrik Franzen är två helt fantastiska skådespelare. Jag ville att deras kemi skulle lysa igenom hela filmen så att vi verkligen får känna det, och vara med dem hela tiden. Kemi är otroligt viktigt för mig, både när det gäller mellan skådespelare på film och mellan människor utanför filmens värld.

Vad har du fått för reaktioner på filmen?
– Jag bär med mig flera starka reaktioner och en del som kom redan innan filmen var helt klar. En var från en manlig lärare på skolan. Han hade gett feedback om att han tyckte att jag skulle klippa ner hångelscenen. Men det ville jag inte. Och när han såg filmen för tredje gången så kom han fram till mig efteråt och berättade att han har ändrat sig. Han berättade att han är ovan vid att få se två killar som hånglar så länge men nu när han såg filmen för tredje gången insåg han att det inte hade känts på samma sätt om det var ett hetero-par som hånglade. Han tyckte att det var bra att han fick syn på hur han känner. Detta gjorde mig så himla glad och berörd, främst för att han vågade säga det och för att han valde att lyssna till sin reaktion och ta in den istället för att stänga av, som jag tror är en vanligare reaktion på sånt vi inte är vana vid.

Vad händer för dig framöver?
– Jag driver produktionsbolaget Verket Produktion tillsammans med Jerry Carlsson. Vi har en del projekt igång, vi gör bland annat fyra dokumentära kortfilmer om konsten på Nya karolinska Solna och utvecklar Bränder en långfilm i STHLM Debut. Vi håller också på att utveckla en kortfilm som följer en grupp fotbollstjejer och utspelar sig i min hemstad Bromölla. Närmast just nu ligger också provfilmningar för en webbserie för SVT som jag utvecklar tillsammans med Veronica Zacco, samma manusförfattare som till Debut.

Debut visas även i SVT fredag 12/8 kl 22.50 och dessutom visas Anette och Jerrys film ”Längs vägen” i SVT2 igen den 22/9 kl. 20.55 samt på SVTplay.