Det pågår en tydlig förändring av gayscenen i Stockholm. Visst finns nattklubbarna kvar med Candy och Wonk och olika festarrangemang som Mums Mums och Katjas fester. Men det är krog och bar-scenen med en hbt-inriktning som på allvar börjar etablera sig i stan.
För att de skall klara sig krävs såklart gäster, som dig!

På lördag är det dags för den äldsta av den senaste tidens nyetableringar att fira ett år. ByAdam som varit modiga nog att lägga sig i de annars ganska hbt-torra kvarteren kring Odenplan. Öppet alla dagar från 11-tiden gör att det även är lunchgästerna som ger en stabil intäkt. ByAdam har tillnamnet bistro vilket speglas i deras meny med rätter som Caesarsallad och baconburgare och de lockar även med lyxiga champagne-bruncher på helgerna. Inte helt fel att på vägen till Bukowskis Market stanna till hos ByAdam för ett glas bubbel och American Pancakes!
Ettårsfirandet kulminerar nu på lördag så räkna med kalasstämning!




Tidigare i höst öppnade Secret Garden med Ibrahim Ghassan och Celine Åkerman i spetsen. En riktigt spännande lokal med värmeslingor på uteplatserna mot Kornhamnstorg, en stor välkomnande bardel, liten utegård och längst in bordsplatser i ett mysigt gårdshus. Secret Garden ligger mitt i ett av de mest party- och turiststinna stråken i Gamla stan med Engelen och Kolingen strax intill vilket borgar för rörelse hela natten. Secret Graden har öppet varje dag (!) 12-03 (!) vilket logiskt nog inte bara innebär att gaygäster fixar omsättningen utan det slinker in en blandning av alla slags sällskap. Kul blandning helt enkelt och möjlighet till fest på allvar med DJ-anläggningen på plats frampå kvällen och natten. Även om det kvällstid främst är sällskap och dryck som lockar finns här en ”rustik” meny med pasta och salladsrätter liksom ”sliders” vilket innebär olika innehålla mellan två brödbitar. Enkelt och med bra priser! Ett ställe som har potential att bli allt från det självklara middagshänget till platsen för gayiga julmarknader!



Senast på krog/bar-fronten är Tvärsöver på Bondegatan 1c, vägg i vägg med The Basement. Ett populärt tapasställe som nu tagits över av Sergey Suarez Oro och Cristian Suarez. Det har varit rejält trångt vid borden sedan öppningen av Tvärsöver med en blandning av kvarterets tidigare stammisar och den nya gaypubliken. Här är det – generösa – tapas som gäller och en fantastisk planka med härliga charkuterier. Kombinera med öl, rött vin eller cava och njuta när killarna har den spanska musiken igång! Efter middagssittningen blir det stimmigt i baren frampå kvällen. Perfekt läge i ett av stans gay-tätaste områden och en bra plats att ta sig en bira innan man slinker ner på Basement!



Tre nyheter och snart kommer Bitter Pills vid Hornstull att öppna och få flatkolonin med hangarounds att fullständigt gå ner i spagat av lycka! Lovar! Nyheten på QX.se om att de öppnar fick en galet viral spridning. Mer om det när öppningsdatum är satt men på Facebook kan man i alla fall notera att Anna och Lotta sliter hund med att få i ordning lokalen!

Alla nyheter i gaykrog-svängen betyder inte att de ställen som hållit igång i många år minskat ner på takten.
Den ”gamle” trotjänaren Torget var först ut bland alla att etablera gayägda krogar riktade till gaypubliken. I slutet av oktober år 2000 stod Arto Winter och Anders Karlsson i byggarkläderna och fixade till lokalerna vid Mälartorget med gigantiska speglar och sammetstapeter för att den 23 november det året slå upp portarna. Idag driver de två vår, sommar och tidig höst Mälarpaviljongen medan Torget tagits över av Gotlandskrögaren Jan Larsson. Här är det tidig kväll mat som gäller innan DJs tar över fredagar och lördagar och Leo b. styr upp tisdagarna en gång i månaden. Torget är det självklara valet för turister efter de 14 år man etablerat sig i olika gayguider världen över.
Det Café Oscar är för Köpenhamn är Torget för Stockholm, helt enkelt!




Och det Jailhouse är för Köpenhamn är Side Track för Stockholm. Eller kanske ännu mer: Det Pisserænden är för Köpenhamn är det Side Track – i kombo med SLM – är för Stockholm. För i källaren till Half Way In har det huserat gaybarer sedan Hedenhös grundades – ungefär. Här har Crisco legat då endast män var välkomna för att sedan bli Baren Två Lika och satsning på mat innan till slut dagens namn, importerat från en bar i Chicago, sattes. Onsdag till lördag – av någon anledning inte fler kvällar – så blandas stamgäster som knappt lämnat sina barstolar sedan Crisco-tiden med den yngre Söder- generationens bögar. För detta är tveklöst ett bögställe av dignitet som välkomnar alla! Torsdagar har ett gäng flator börjat etablera sig på plats vilket gör Side Track extra intressant. Så viktig är baren och krogen att ett Pridefirande utan att ägarna Fredrik och Roger lufsar runt inte med hedern i behåll kan kallas Pride! Och en SLM-natt som inleds utan ett besök hos Side Tracks restaurangboss Mats (även käönd som Dj SlipMats) med personalen av heta bar- och servitörgrabbar, knappast kan ses som fullständig. Bra, prisvärd mat och inte minst detsamma vad gäller drycken!



Och inte har vi glömt Urban Deli på Nytorget. Platsen som inte bara samlar flator och bögar utan är ett av SoFos centrala mötesplatser. Fullt ofta, men då kan man smita över till någon av alla krogarna runt Nytorget innan man återvänder för ett glas i den stimmiga mixen av bar, krog och trendig matbutik.
Är man dessutom klok nog att helgshoppa i Sickla har Urban Deli även öppnat strax intill Svenssons möbelhus!




På väg till Sickla är det klokt att stanna till i Hammarby Sjöstad för att leta upp Bistro Sjöstad och ta sig ett glas vin. Detta är just vinets förlovade plats i Stockholm! Inte speciellt gay ärligt talat, men Sjöstadens nickname är ju trots allt Hammarby Bögstad och här finns även nyöppnade caféet Ghitas att ta sig en espresso hos innan färden till går vidare till Sickla.
Och från Sickla tar man så enkelt Saltsjöbanan till Koloni i Saltsjö Duvnäs där det november ut är öppet på helgerna innan julbordens förlovade tid tar vid. Jag lovar, det är värt resan att ta sig ut i Nacka! För själva lokalens skull, personalens men kanske ännu mer för maten och vinets. Koloni finns ju numera dessutom sommartid på Strömparterren liksom på Skansen och numera även på Biblioteksgatan 5! Tala om expansion! Tala om att gaypotentialen återkommit till Biblioteksgatan efter att Zink Grill brann upp.




Så upp från myssoffan, lämna TV-bruset hemma, ta er till någon av alla gay och gayvänliga krogar för att äta med vänner, flirta med bordsgrannen och samla ihop er inför nattens fredagsfest på Candy, Wonk eller SLM!