The shit is real
Flosklerna haglade efter att Athina som första deltagare lämnat Drag Race Global All Stars när tjejerna samlades backstage. Men det var snabbt glömt när gruppen återsamlades i arbetsrummet medan Pythia ljög friskt om att Soa skapat något ”gorgeous” av sina tygtrasor förra veckan.
Nej, det gjorde hon inte.

Nåja, dags för en miniövning där de tävlande skulle gissa hur stor befolkning deras hemländer har. Hur kunde de ha så dålig koll? Vanity var såklart en av vinnarna med sin gissning på 10, 1 miljoner som skulle varit 10,6 miljoner. Vanity Win, och hon blev förste lagkapten för kommande övning: Girl Groups.
Miranda gissade fel på 3 miljoner och blev också lagkapten. Men hur kunde Kween Kong komma topp 3 med sin gissning på 8 miljoner när Australien har 26 miljoner? Hon var 18 millar off medan Kitty Scott Claus var två miljoner ifrån UK:s 66 miljoner med sin gissning på 69? Escandalo!
Resten av gruppen kommenderar jag tillbaka till skolbänken. Kanadas Pythia gissade på 150 miljoner i ett land där det bor 39 miljoner. Och Eva Le Queen trodde det bor 13 miljoner i Filippinerna där det bor 115 miljoner. Och man kan såklart inte ta Alyssa på allvar som skrev att det bor 100 miljarder i USA…

”Vinnarna” fick välja lag i klassisk svensk mobbig gympaklass-anda. Vanity valde Kitty, Gala och Nehellenia och bildade Backdoor Girls. Miranda valde Alyssa och Eva och bildade Fresh MEAT, och Kween Kong valde Soa och Pythia och valde namnet D´Vybe. Tessa T blev sista testikel och fick själv välja lag. I sin beundran av Alyssa tog hon Mirandas lag.

Sen dansövning, där det ALLTID är någon som är ”in their head”. Vanity och Pythia oroade sig för koreografin, Alyssa oroade sig för Mirandas koreografi och alla oroade sig för om de skulle bedömas individuellt eller som grupp.

Veckans main challange bestod av att skriva en vers om något de gillar och framföra en Ru-låt i olika versioner: Europop, K-pop och latinx-mixen och sen klara av en runway i kategorin ”Color My World” med minst två färgglada ruveals.

”The hilarious Ross Matthews” var tillbaka i domarbåset och det kändes tryggt. De roliga kommentarerna haglade och MichellesI aint Frida no ghosts” (om Gala Varos Frida Kahlo-inspirerade skapelse) och Ru´s ”Crotchet Away” efter Pythias virkningsgalenskap var mina favoriter.

Kween Kong, Soa och Pythias D´Vybe gjorde ett snyggt framträdande med rytm (ja, i alla fall de två förstnämnda), humor och stil. Fresh MEAT var inte så fresh, utan det blev mer rötmånad: Random poserande och väldigt hackigt. Jag gillade Backdoor-brudarna, och Vanity skötte sig väl rätt bra? Nej, hon är ingen superdansare, men det var verkligen inte dåligt i den klippning vi såg.

Sen dags för runway där det fanns mer att ha åsikter om.
Alltså. När man ska göra en ruveal är regel nummer 1 för mig att sträva efter att första outfiten INTE ska se ut som ett tält. Hela grejen är ju överraskningsmomentet och att samtidigt göra det med stil.  Ur den aspekten gjorde Gala Varo det bäst, och Nehlellenia, Vanity och Miranda sämst. Men vad som kom därunder därefter är vad som avgjorde…

Kittys entré var helt rätt ur tält-aspekten, men sen blev det ”basic bitch” igen med nåt gult, nåt blått och nått orange. Ingen story, inget imponerande. Ja, Kitty var en stjärna under uppträdandet, men hon får fan inte till en enda outfit tycker jag. Allt är så vansinnigt basic.

Mirandas ”docka på magen”-doning var lite kul, men den sista med icke-binaäraflaggan var, förlåt: Frumpy och ful.
Pythia är fucking genial i sin knasighet och ett snäpp över alla varje runway. Men det spelade inte så stor roll tyckte Ru som satte henne i botten. Eh?

Men tillbaka till Vanity: Jo, entréoutfiten misslyckades totalt med just det jag skrev tidigare. Den regnbågsfärgade pälsskapelsen var bara boxigt märklig. Vanitys trans- och ickebinära outfits var däremot riktigt snygga, medan pan-flaggan var tant-trött. Intentionen och budskapet var såklart föredömligt och Vanity VILLE nåt. Det ska hon ha hatten av för. Men Ross sa det bra: ”Det var ett artonrätters mål och Vanity borde ha förfinat”. Det blev liksom mer fokus på kvalitet än kvalitet. Dock: Vanity tog kritiken snyggt, och jag älskar att hon drog fram listan över alla flaggor hon tolkade.

Ewa, Le Queen, Tessa, Alyssa, Soa och Gala var i alla fall safe. Kween, Kitty, och Nehellenia toppade medan
Vanity, Miranda och Pythia var i botten. Fattar fortfarande inte att Pythia var där, men hon fick ändå plus för sin runway,

Kween var just en Queen i sin gruppövning och hon var ju ursnygg i sin sista look. Men som domarna påpekade: ”vad fan var mellanplagget?”. Ett grönt tygstycke? Det är alltid nåt med Kween.
Och även om Nehhlenias entrélook var för stor så var hennes sista Nemo-grej var riktigt underbar.

Och apropå den italienska donnan: Det blev äntligen lite drama backstage när Nehllenia inte kände sig respekterad då hon upplevt att de andra inte tyckte om henne och såg hennes potential. Det gjorde att alla vände sig mot henne och en efter en stormade de ut från soffmyset.
She´s a bit of a cunt” sammanfattade Kween Kong.

Kitty korades märkligt till vinnare och än en gång blev det tydligt att Ru har en agenda. Exakt vad som gjorde Kitty till vinnare, förutom att hon är bra på scenen, var oklart. Hade det inte varit för det gröna tygstycket hade jag nog valt Kween. Eller Nehellenia.

Pythia satt SÅKLART säkert och slapp riskera att lämna. Miranda och Vanity (GULP!) möttes i en läppsynk där Mirandas uppträdande var lite av ett trainwreck. Först såg det ut som att hon rättade till en skavande BH i en evighet, sen drog hon obegripligt fram en röd näsa ur sin kroppsstrumpa och allt detta medan hon inte satte ett enda ord under Spice Girls klassiker Spice Up Your Life. Hua!
Vanity slet hårt med dans, mim och trix, och gjorde allt hon kunde för att få ”slay another day”, och svenskan vann till slut. Puh!