Julia finns inte är en kort och lättläst bok som riktar sig till både barn och ungdomar. Den följer Julia, en ung person som känner sig obekväm i sin kropp och vill förändra sitt liv genom att bli Julian. QX tar ett snack med författaren Eva Salqvist.

Berätta lite om dig själv och ditt författarskap.
– Till vardags jobbar jag som lekterapeut vid Norrlands universitetssjukhus vid sidan av författandet. Där träffar jag dagligen en massa barn och ungdomar som ofta blir min inspirationskälla. Jag har skrivit ett femtontal barn- och ungdomsböcker, en del utspelar sig i sjukhusmiljö och andra har tagit avstamp i vissa diagnoser. Jag älskar att skriva och läsa. Om jag förfasas över orättvisor, blir bästa sättet för mig att hantera det, att skriva om det.

Berätta lite om boken ”Julia finns inte”.
– Boken är lättläst och kort, just för att den ska vara lättillgänglig för alla. Helst skulle jag se att hela klasser läste den, eftersom det handlar om tolerans och hur man beter sig kring sina medmänniskor, berättar Eva och fortsätter:
– Huvudpersonen Julia mår inte bra i sin kropp och tycker det är svårt att förstå varför hen måste passa in i något som inte känns okej. Vad är en norm egentligen och vem bestämmer den? Eftersom Julian är så ung ges inga svar på hur det kommer att bli framtiden, bara att det finns hjälp att få och att man har rätt att vara den person man är.

Idén till boken kom efter en föreläsning på Littfest, där en anhörig till ett barn med könsdysfori föreslog att Eva skulle skriva om ämnet.
– Eftersom jag träffat barn på sjukhuset med diagnosen, kändes det inte alls främmande.

Vilka borde läsa boken?
– Alla elever! Det är en bok som tar upp rättigheter, mobbning, känslan av att inte höra till – den rör oss alla, oavsett om man har en diagnos eller ej. Boken slutar med att Julian tar kraft i sig själv och bevisar för alla att hen är både cool och helt okej. Hen är modig och stark.

Responsen på boken har överlag varit positiv, men Eva har också mött kritik.
– Det var bland annat en kurator på en skola som ifrågasatte varför jag hade beskrivit en kurator som inte förstod och menade att jag skulle skrämma barn från att gå till en kurator. För mig är det viktigt att lära barnen och de unga att även vuxna kan ha fel –  oavsett titel. Att deras egna magkänsla är rätt, även om man möter motstånd och folk som inte förstår.

Varför är det viktigt med hbtq+ litteratur? 
– Litteraturen erbjuder olika sätt att se på världen. Alla behöver inte tycka lika, men alla behöver respektera andras perspektiv. Sedan behöver en få veta att en inte är ensam! Det kan vara lättare att ta till sig saker om det handlar om någon annan än en själv. Att läsa är att upptäcka andra världar som man kanske inte annars skulle komma i kontakt med.