Tidigare Andra Chansen/semifinalen blev i årets Mello ”Finalkvalet” där alla treor och fyror från deltävlingarna hamnade. Två låtar av tio tävlande skulle röstas vidare till final i ett programsegment direkt efter den femte deltävlingen. Men efter att tv-publiken röstat vidare två låtar från den just avklarade deltävlingen, Jay Smiths Back to My Roots och Annika Wickihalders Light, höjdes röster om att greppet gynnade just de låtar som tv-tittarna hört.

Nu görs Melodifestivalen om på nytt och bara den låt som fått FLEST röster av de fyra låtarna som hamnat på plats 3-6 i deltävlingen går vidare till Finalkvalet. Så nu blir det fem låtar som möts efter den femte deltävlingen. Där kommer först den låt som fått flest röster av alla treor i sin deltävling direkt gå vidare till final. Sedan är det tittarnas röster som avgör vilken den allra sista finalisten blir.

Hade detta grepp använts i årets Mello hade alla tre av artisterna som hamnat på fjärde plats i sin deltävling (Fröken Snusk, Adam Woods och Gunilla Persson) gått vidare, enda trean som tagit en plats är Annika Wickihalder och så hade faktiskt en femteplats, Lia Larssons 30 KMH, gått till finalkvalet. Fröken Snusk hade sedan ropats ut som första finalist då hon fått flest röster av dessa i sin deltävling.

Nytt för i år är också att låtarna kommer att släppas offentligt fredagen innan varje deltävling. Detta grepp är helt nytt då vi tidigare år behövt vänta på de låtarna som kvalificerat sig till final till efter den sista deltävlingen.

I övrigt är det samma struktur på Mello 2025: 30 låtar tävlar i fem deltävlingar.