QX tar ett snack med Makz Bjuggfält, grundaren av podden.

Makz, vem är du?
– Jag älskar att läsa böcker, att skriva böcker och att prata om böcker. 2018 startade jag Bögbibblan som en läsdagbok på Instagram. Två år senare frågade jag om min kompis Milla Leskinen vill vara med och sedan dess har Bögbibblan vuxit till en podd, en webbplats och en plattform för att arrangera litteraturevenemang för, av och om hbtqi+ personer.

Hur föddes idén till Bögbibblan?
– Jag längtade efter att skriva och prata om queer litteratur med andra. Samtidigt gick jag runt med en känsla av att queera berättelser inte får tillräckligt mycket uppmärksamhet. En av drivkrafterna bakom Bögbibblan är att lyfta fram queera berättelser från hela det queera communityt och att ingen queer person ska behöva gå runt och känna att det inte finns berättelser som handlar om just deras erfarenheter.

Makz och Milla driver podden "Bögbibblan".

”Vi försöker belysa de stora frågorna som queers upplever såsom ensamhet, längtan efter kärlek och samhörighet”

– I podden babblar vi om böcker och litteratur på ett lustfyllt och roligt sätt. Samtidigt försöker vi belysa de stora frågorna som queers upplever såsom ensamhet, längtan efter kärlek och samhörighet och om att utsättas för exempelvis homofobi och transfobi. Vi bjuder in författare, forskare och läsare som kan berätta om sina erfarenheter och vi hoppas att lyssnarna både känner igen sig i och får lära sig något nytt.

I sommar hade ni queerlitterära sommarsamtal där ni snackade med 17 författare och poeter. Har du ett favoritavsnitt?
– Alla avsnitt är såklart mina favoriter (skrattar). Men jag gillade särskilt när Bodil Sjöström tog med mig till lokalen där den gamla hbtqi+ mötesplatsen Timmie låg. Jag blev också väldigt berörd av samtalen med Backolars Johan Hermansson och Hanna Hallgren. Och pirrig av att prata med Nioosha Shams om kärlek och poesi. Och det kändes stort och spännande att prata med en legend som John Keene i det sista avsnittet.

Vad var det roligaste med samtalen?
– Att få ta del av queera livsöden från olika platser i världen och prata med queera personer från en annan generation än min egen.

Vilka borde lyssna på podden?
– Alla som är nyfikna på queer historia och som vill ta del av queera berättelser från hela det queera communityt, oavsett om en gillar att läsa eller inte.

Lyssna på podden här!