KlackAttack bjuder på ”svensk traditionell old school-drag”.
– Den tycks vara på utdöende och det är något som vi vill förhindra. I dagens dragvärld är det yta och deathdrops som tar över. Vi är båda båda uppväxta i små byar och med buskis och revy som starka barndomsminnen. Tänk mer Eva Rydberg och mindre RuPaul, helt enkelt, berättar duon för QX.

Lördagen den 14 september ger KlackAttack en föreställning i, enligt dem själva, ”After Dark”-anda på Parken på Parken kultur- och konferenscenter i Trelleborg.
– Det blir humor, publikinteraktion och livesång. Vi kommer att bjuda på svensk schlager, internationella hitlåtar och hemmasnickrade dansbandstexter. Publiken får även träffa Eva och Anna-Lena, två glada tanter som ger sig ut på upptåg och sjunger allsång. Som final presenteras världens första och enda dragshowdansband – KLACKATTACKZ, som bjuder på hemmasnickrade dansbandstexter i skräddarsydda kostymer. Man kommer också att kunna tävla i KlackAttacks populära showquiz, där fina priser utlovas.

Anthony och Tobias träffades 2016, då de båda var med och arrangerade Dragshowgalan i Malmö. Där klickade de direkt och blev nära vänner. Efter att Anthony jobbat som dragshowartist utomlands återförenades de 2021 och när de fick frågan om att göra julshow för ett företags firmafest började resan på riktigt för KlackAttack.

Ni vill lyfta old school-drag, vad är det för er?
Tobias: De stjärnor vi imponerades av när vi växte upp, som After Dark, Dame Edna och Babsan. Vi har alltid imponerats av hur de här artisterna har lyckats förmedla en viss samhällssatir och göra narr av det aktuella, men med glimten i ögat och fingertoppskänsla. Snusk är alltid roligt, men det gäller att skickligt kunna balansera på kanten mellan vulgärt och underfundigt och finurligt.
Anthony: Old-school-drag för oss handlar också om den musik och de karaktärer som vi använder oss av. Vi åker gärna bakåt i tiden till disco-eran, svenska hits och äldre schlagerdängor.

Och ni menar att den genren är utdöende?
Anthony
: Svensk old school-drag håller på att bli utkonkurrerad. Unga dragqueens är ofta väldigt inspirerade av den amerikanska dragshow- och vogueing-kultur. Vi vill bevara denna härliga del av kultursverige och tror att det finns ett behov för såväl amerikansk som svensk dragshow.

KlackAttack.

Det låter inte som att ni är fans av Drag Race-drag?
Tobias: Vi förstår att Drag Race är ett realityprogram som behöver ha en viss dramaturgi. Men vi upplever att det nästan har blivit ett kriterium att man som dragqueen ska ha väldigt vassa armbågar och ta sig själv på lite för stort alvar. För oss är det viktigt att det alltid finns en värme och välvilja i det vi gör, både på scen och när vi möter publiken.

Anthony: Självklart tycker vi att många av de drugor som tävlar i Drag Race är fantastiska och har stor talang. Men vi kan ibland tycka att det blir lite endimensionellt och ytligt. Därtill är detta ett program som, återigen, grundar sig i den amerikanska dragshow-kulturen. Och trots att det inte är något fel med det så tycker vi att det är synd att vi inte vågade värna mer om svensk dragshow när programmet kom till Sverige.

Ni växte upp i två små byar i Skåne, Anderslöv respektive Veberöd. Hur är det att växa upp som bög i en skånsk liten by?
– Vi hoppas att det är bättre idag än vad det var när vi växte upp. Vår upplevelse var att människor, inte enbart i mindre byar, tenderade att ta avstånd från sådant som kunde betraktas som annorlunda. När vi nu kombinerar folklig humor med dragshow når vi en publik som kanske inte annars kommit i kontakt med HBTQ-världen. Många av dessa har visat stor uppskattning och kärlek för det vi gör och vi har kommit till insikten att människors avståndstagande snarare tycks grunda sig i en osäkerhet för det okända än i förakt. Vi hoppas att vårt arbete med KlackAttack bidrar till att unga HBTQ- personer kan växa upp i en mer accepterande miljö.

Slutligen, ni kallar er Sveriges knasigaste dragshowduo, berätta!
Tobias:
För oss handlar knasigheten om att i första hand kunna skratta åt oss själva. Att våga vara fula, roliga och lustiga. KlackAttack är allt annat än egotrippat och fisförnämt. Vi älskar givetvis också stora huvudbonader och långklänningar i paljett, men…
Anthony: …ge mig ett par gröna morgontofflor och ett par leopardbyxor and l will take you there! I en stundom mörk värld behöver vi samlas och skratta åt två män i klänning som bjuder på tokigheter. Eller hur?

Den 21 september är KlackAttack huvudakten på TeaterVallen när Queens of Kalmar arrangerar gala under Kalmar Pride och så ses de på Kronprinsens Köpcentrum i Malmö under deras 60-års jubileum.

Eva & Anna-Lena