Pride Park-utställare och deltagare utsattes i år för homofobiska trakasserier under Västerås Pride. I en intervju med QX berättar en av utställarna att förbipasserande mammor ska ha varnat sina barn med orden ”Akta er för pedofilerna”, medan några andra ropade ”Jävla bögar!”.

Tyvärr är det inte första gången Västerås Pride möter homohat. Förra året utsattes festivalen för ett allvarligt hatbrott då två personer rev ner en regnbågsflagga och misshandlade en 45-årig man.

Men nu vill Västerås skapa en trygg, och framför allt rolig, mötesplats för regnbågscommunityt.
– Västerås är en stor stad men saknar nästan helt en fysisk plattform för hbtqia+ personer. Kanske har de homofobiska yttringarna tryckt tillbaka stadens hbtqia+ community? frågar sig Lotta Janhager, som nu tillsammans med Niclas Ling arrangerar en ny regnbågsklubb.
– Vi vill skapa en plats där communityt kan umgås, diskutera, skratta, dansa och ha kul tillsammans. För länge sedan hade vi en klubb som hette Garbo och ibland arrangerar lesbiska Hotellhänget träffar i staden. Men i övrigt har Västerås hbtqia+ community varit en grupp i skymundan.

Lotta berättar att de nu vill vända skutan genom  Rainbow Party.
– Mörker övervinns bäst med ljus. Hbtqia+ måste få ta plats fler dagar om året i vår stad än bara de tre dagarna under Pride.

Klubben kommer att hållas den första lördagen varje månad med start den 7 september, på Madame Josephine, Slottsgatan 8 i Västerås.
– Klubben vänder sig till hbtqia+ personer och allierade. Det kommer att bli klubbkvällar med gästartister, mingel, föredrag och annat.

Den första klubbkvällen kommer bestå av DJ:s, dans och självklart – glada människor.
– Så småningom planerar vi att ha temafester också.