Efter att precis ha lämnat en bedrövlig Pride-festival där mottot för vad som stod för underhållningen (för 900 kronor) var att “det brukar vara bra stämning oavsett vad som händer på scenen” känns det alltid lite uppfriskande att för det dubbla priset en vecka senare kunna ramla in på Way Out West i Sveriges vackraste stadspark.

I Slottsskogen serveras Sveriges bäst kurerade festival vad gäller det som står på de fjorton olika scenerna, och oavsett om du är där för att du gillar märkliga flöjttoner, mumlig shoegaze, stenhård klubbmusik eller bara vill visa upp solbrännan i din snyggaste festival-outfit medan du kollar in vem stekheta Rachel Chinouriri är innan hon dyker upp som förband till Sabrina Carpenter, så ser festivalledningen till att du serveras just det.

Det betyder dessutom (såklart) att vi som gärna hör artister vars texter och musik kommer från ett queerperspektiv som vanligt har mycket mer att välja på här än på en idrottsplats med Smash Into Pieces, Peg Parnevik och Jill Johnson som största namn, och redan idag står ett helt knippe av intressanta artister med uttalat HBTQ-engagemang beredda.

DJ-duon, och tillika paret, Eris Drew & Octo Octa intar festivalens dansscen Dungen redan två timmar efter öppning, och deras set brukar beskrivas som “ett firande av rave-festernas andliga gemenskap och en hyllning till trans-för-trans kärlek”. Hur spännande? Hur härligt party i eftermiddagssolen (hoppas vi)?

De hinner dock knappt gå av scenen innan icke-binära Yves Tumor spelar sin experimentella musik i Linné-tältet, och sist ut innan hemgång ikväll kan man se serpentwithfeet på Spotifys egna scen Höjden. Serpentwithfeet heter egentligen Josiah Wise, är öppet gay och har från ung ålder använt sin snygga gospelmusik för att uttrycka sin sexualitet. Och det är bara ett urval från dagens program…

Innan lördag kommer dessutom Årets Homo på QX-Galan 2024, Ellen Krauss, stå på festivalens största scen och Göteborgs lesbiska stolthet Jackie Mere på en av de mindre, medan queera-favoriter och favoriter-bland-queera som Icona Pop, Hurray for the Riff Raff, Jessie Ware, Blondshell, Susanne Sundfør och Maisie Peters ska slåss om uppmärksamheten under veckan med de stora dragplåstren Fred Again, Oskar Linnros, Pulp, Jack White, Peggy Gou och The National.

Och så ska man givetvis se Artemas med sin 2024-megahit I Like the Way You Kiss Me och Sveriges absolut största artist just nu; Benjamin Ingrosso. Men mer om det senare. Nu åker vi!