Under det senaste boxnings-VM i fjol genomfördes ett könstest, som Internationella olympiska kommittén (IOK) kallar illegitimt, som visade att boxarna Imane Khelif från Algeriet och Lin Yu-Ting från Taiwan hade X- och Y-kromosomer och därför inte fick delta. Nu har både Imane och Lin har kvalificerat sig för OS och nått semifinalen där de har säkrat sina medaljer.
– Vi har två boxare som är födda som kvinnor, som har växt upp som kvinnor, som har pass som kvinnor och som i många år tävlat som kvinnor. Vissa vill äga en definition av vad det innebär att vara kvinna, säger säger IOK:s president Thomas Bach.

Men efter att Imane vann över sin italienska motståndare Angela Carini, som gav sig efter endast 46 sekunder i boxningsringen, har hon har fått utstå en våg av hatkommentarer. Falska rykten om att Imane skulle vara ”trans” och ”man” och hashtaggen #WeStandWithAngelaCarini har spridits som en löpeld på nätet.

Kända profiler som var snabba att hoppa på hattåget var Donald Trump J.K. Rowling, Elon Musk, Jake Paul och Italiens premiärminister Giorgia Meloni.
– Ni behöver bara titta på boxarna. Den unga tjejen från Italien [Angela Carini], en mästare i boxning, blev träffad så hårt att hon inte visste vad det var som träffade henne, sa USA:s presidentkandidat Trump vid en rally i Atlanta på lördagen.
– Det är en person som har transitionerat. Han är en bra manlig boxare. Och hon föll inte ens. Han träffade henne med två jabbar och hon sa ”Jag ger upp”, sa ex-presidenten.

I ett inlägg på plattformen X, f.d. Twitter, skriver Harry Potter-författaren följande om den algeriska boxaren: ”Kan någon bild bättre sammanfatta vår nya mansrättsrörelse? Den självsäkra flinet hos en man som vet att han skyddas av en kvinnofientlig sportetablissemang, som njuter av en kvinnas ångest efter att han just har slagit henne i huvudet och krossat hennes livsdröm. #Paris2024”

Teslagrundaren är också igång på X och delar ett inlägg med texten: ”Män hör inte hemma i kvinnors sporter #JagStårMedAngelaCarini. Låt oss få det här att trenda”.

”Det här är vidrigt. Det här är en travesti. Det spelar ingen roll vad du tror på. Det här är fel och farligt”, skriver Youtube-personligheten och boxaren Jake Paul på X.

Och Italiens premiärminister tycker inte att det var en ”jämlik tävling”.
– Jag anser att idrottare med manliga genetiska egenskaper inte bör delta i kvinnors tävlingar. Inte för att diskriminera någon, utan för att skydda kvinnliga idrottares rätt att tävla på lika villkor, säger hon till pressen.

Nu bemöter den algeriska boxaren hatet. I en intervju med nyhetsbyrån AP ber hon alla människor att ”sluta mobba idrottare”.
–  Det får effekter, stora effekter, säger Imane och fortsätter:
– Det kan förstöra människor, det kan döda människors tankar, själ och sinne. Det kan splittra människor. Därför ber jag om att sluta mobbas.

Angela ångrar att hon inte skakade hand med Imane efter förlusten, berättar hon i en intervju med Gazzetta dello Sport. 
– Om IOK säger att hon kan boxas så respekterar jag det beslutet, säger Angela och fortsätter:
– All kontrovers kring henne gör mig ledsen. Det här var inte något jag ville åstadkomma. Tvärtom vill jag nu be om ursäkt till henne. Jag var bara arg för att min OS-dröm hade gått upp i rök. Skulle jag träffa henne igen så skulle jag krama henne, fortsatte hon.