Författaren och journalisten Carina Bergfeldt, som numera även leder sin egen talkshow, tillbringade hela lördagen vid datorn och missade därför pridetåget – något hon nu beklagar i ett inlägg på Facebook.

I inlägget skriver Carina att hon under sin tid som SVT:s USA-korrespondent mellan 2016 och 2020 mötte många hbtq+ personer som var oroade över utvecklingen i USA och att situationen inte har förbättrats sedan hon flyttade hem.

”Behövs Pride 2024? Ett rungande ja”, skriver hon och ger några exempel på varför: ”Flera delstater i USA har under de senaste åren infört eller försökt införa lagar och regleringar som begränsar tillgången till böcker med hbtq-teman i skolor och bibliotek”.

Hon skriver att de som begränsar tillgången till hbtq-litteratur ofta är del av bredare politiska och sociala rörelser som också inkluderar lagstiftning mot könsbekräftande vård för transpersoner och restriktioner mot att diskutera hbtq-ämnen i skolor.
”För samtidigt som man bränner böcker a’la medeltid så har också några delstater infört lagar som kräver att människor använder offentliga toaletter som motsvarar det kön de tilldelades vid födseln, snarare än deras könsidentitet, och i vissa skolor är det nu förbjudet att undervisa om eller diskutera könsidentitet och sexuell läggning på ett sätt som inkluderar och stöder transpersoner”.

”Att visa stöd är viktigare än någonsin. Därför är jag lite besviken på mitt eget priviligierade cis-själv som satt med näsan framför datorn hela dagen”.

Hon skriver att Pride stärker hbtq+ personers rättigheter, skapar synlighet och stöd, utbildar allmänheten och firar mångfalden i vårt samhälle.

”Så, från en allierad: förlåt. Och happy pride!”.