Under Stockholm Pride 2022 lärde jag känna en amerikansk tjej. Hon kommunicerade med mig på två olika språk – engelska och lesbianska. Hon slängde med flatuttryck från höger till vänster. ”Vad är det?”, frågade jag henne gång på gång tills jag till slut fick mig en riktig känga: ”Girl! En straight man kan förmodligen mer än dig”.

Aj, den sved. Nu, två år senare, ekar hennes kommentar fortfarande i bakhuvudet. Men efter idag kommer jag prove her wrong. Nu är det dags för mig att bli ”flatskolad” av sexologen och hbtqi+ förkämpen Suzann Larsdotter.

Jag förklarar att jag känner mig vilsen. ”Då börjar vi med det mest grundläggande”, säger Suzann och förklarar ordet ”lesbisk”.
– En lesbisk person är någon som inte är en man och som är romantiskt och/eller sexuellt attraherad av en annan person/er som inte heller är en man, säger Suzann och fortsätter:
– Ordet kommer från ön Lesbos i Grekland, som var hemvist för Sapfo. Hon var en av de första kända kvinnliga poeterna i världshistorien, mest berömd för sina homoerotiska kärleksdikter.

Jag kunde inte låta bli att tänka på om Sapfo, som levde i antikens Hellas 630 år före Kristus, var ”femme” eller ”butch” – eller kanske någon av de andra hundra underkategorierna som ”lipstick lesbian”, ”truckflata”, ”soft butch”, ”bull butch” eller kanske ”golden retriever masc”? Vad betyder ens allt det där? Hjälp!
– ”Femme” kommer från det franska ordet för kvinna. ”Butch” betyder maskulin och kan ha myntats genom att förkorta ordet slaktare. Vissa har felaktigt menat att detta är ett sätt att återskapa en slags heterosexualitet, säger Suzann och fortsätter:
– En ”lipstick lesbian” uppvisar en stor mängd feminina könsegenskaper som att bära smink, klänningar eller kjolar. ”Truckflata” härstammar från ordet lastbil – en manhaftig flata alltså. ”Soft butch” är en något mjukare version av butch och ”bull butch” är ett begrepp för en stereotyp bild av en flata som är oattraktiv, har tatueringar, är större och använder egenskaper som förknippas med toxisk maskulinitet.

Men ”golden retriever masc” då? Det låter ju så gulligt!
– Det är ett lekfullt och tillgivet sätt att beskriva en typ av lesbisk. Det är den typen av flata som är villig att göra vad som helst för sin flickvän och är därför som en golden retriever (skrattar).

Vad är en ”100-footer”?
– Det är en term för någon som mycket uppenbart är queer – det vill säga man ser det på 100 fots avstånd.

Okej, nu måste jag ställa en fråga jag bävat inför – ”den lesbiska sängkammardöden”. Snälla säg att det är en myt!
– Lesbiska sängkammardöden innebär att flator i en relation tenderar blir att bli mer vänner och har mindre sex vartefter tiden går. Det här kommer från en studie gjord 1983. Men det stämmer inte. Idag finns forskning som visar att det inte finns någon specifik lesbisk sängkammardöd. Själva ordet ”död” har en mycket dramatisk natur utan referens. Det handlar snarare om att man i många förhållanden (både hetero och homosexuella) kan tappa lust till sex av olika skäl.

Vad är ”pillow princess”? Är det lebbar som har kuddkrig?
– Nej (skrattar). Det är någon som njuter av att ta emot sexuell njutning mycket mer än att ge njutning. Det handlar om att ligga bekvämt på sin kudde som en prinsessa, utan att behöva ge något tillbaka!

”U-Haul” är ett amerikanskt uthyrningsföretag för flyttbilar. Vad har det med oss flator att göra egentligen?
– Det är en stereotyp beskrivning av lesbiska relationer som menar att lesbiska har en tendens att snabbt flytta ihop efter att de träffats, typ efter den andra dejten.

Jaha… been there, done that! Och vad är en ”doppelbanger”?
– Det är ett tyskt ord för dubbelgångare och beskriver någon som är en look-alike. En doppelbanger är att ligga med någon eller ha en relation med någon som har en påfallande likhet med sig själv. Att ta självkärlek till en helt ny nivå (skrattar).

Vad är en ”dykon”? Och finns det några dykons vi flator borde känna till?
– En dykon är någon som är mycket välkänd i den lesbiska communityt. Detta är en hybridterm, som blandar ”dyke” med ”ikon”. En dykon kan vara en berömd lesbisk eller en heterokvinna. En känd dykon är Cate Blanchett.

Vilket är det konstigaste uttrycket du stött på?
– ”Lesbisk kuk”. Alltså dildo. Jag blir så trött på att så många tror att en kuk nödvändigtvis måste vara inblandad i sex. Lesbiska har bättre, längre och mer tillfredsställande sex än heterobrudar i allmänhet.

Agreed. Vilket är det bästa uttrycket enligt dig?
– ”Vagitarian” som slang för lesbisk.

Vilka är några måste-veta-uttryck?
– ”Tribad” är ett fantastiskt ord som användes före ordet lesbisk. Tribad betyder gnuggare och syftar på att gnida eller gnugga könen mot varandra. Sexställningen ”scissoring” – som innebär den klassiska saxpositionen där båda personerna särar sina sina ben och därmed kan gnugga fittorna mot varandra, säger Suzann och fortsätter:
– Sedan tycker jag att man borde ha koll på ”Lesbisk makt” som är en ideell medlemsförening vars syfte är att bredda förståelsen och innebörden av begreppet ”lesbisk” samt skapa, sprida och bevara lesbisk kultur och historia i hela landet. Och ”politiskt lesbisk” – att frivilligt välja att ha kärleksrelationer med kvinnor och aktivt välja bort sex med män.