När Pride Park öppnade öste regnet ner, men lagom till att scenprogrammet drog igång sken solen över Östermalms IP.
Kvällen inleddes med Stockholms Gaykör med Micke Grahn i spetsen som sjöng örhängen som Cabaret-godiset Willkommen, In The Name of Love (Pride) och Bögarnas fel.

Dragkingen Liam Teasem presenterade sen dansanta duon Drama Kings som imponerade med sin koreografi innan ett stort gäng kings anslöt i Prodigys klassiker Firestarter.

Efter detta gjorde Lee Christiernsson entre som kvällens första invigningstalare. Den bokaktuella ickebinära transpersonen berättade om ”woke viruset” som Elon Musk härjat om.
– Men att vara woke är nåt positivt, menade Lee.
– Det är ett tecken på att man är lite mer intelligent, och att det är ett skällsord är en gåta.
Lee fortsatte med att säga att hon inte har tid för trams som att människor håller på att trycka ner varandra på grund av olikheter. Hon lyfte också fram ett talesätt som hennes familj använder:”Ska vi börja om?”. Ett uttryck som ger möjlighet att lösa konflikter, och som skulle kunna användas av våra folkvalda.
– Börja om med allt som inte funkar, särskilt skola och miljöpolitik.
Hon avslutade med att göra lite reklam för sin kommande dokumentär, i vilken Pride-parkbesökare kunde vara med och berätta om sina svårigheter.
RFSL Stockholms Louise och Karl delade sedan traditionsenligt ut ett gäng ut priser framröstade av föreningens medlemmar. Regnbågspriset gick till Stockholm Leather Socials Erik Nilsson för att han synliggör fetisch- och läderscenen i det offentliga rummet. Efter det delades Rosa tisteln ut till en person som gjort nåt sämre för communityt. Forskaren Agnes Wold, som aktivt motarbetat könstillhörighetslagen och spridit felaktiga myter, erhöll det. Hon var så klart inte på plats för att ta emot det.
Det var tyvärr inte heller Gamla hjältars pris-mottagaren Elisabeth Ohlson som prisades för sin foto-gärning genom åren.
Prisregnet över Ohlsson fortsatte över Ohlsson då även Helena Berglund från transföreningen FPES hjältepris gick till Elisabeth Ohlsson.

Ida Redig sjöng sen en av de finaste tolkningar som ekat över Pridepark av Ovan Regnbågen för alla de som inte finns kvar hos oss.
Transsammans förbundsordförande Signe Krantz var kvällens andra invigningstalare och inledde med att hon inte inte velat behöva stå här idag. Hon vill slippa arbeta för transpersoners rättigheter, att vi ska ha kommit längre än så här. Men det har vi inte, det har snarare blivit svårare.
– Över hela världen använder högerextrema transpersoner som ett slagträ för att samla stöd, sprida konspirationsteorier men också splittra motståndet med dem.
Signe tryckte på att transhatet spridit sig bortom högerextrema och peaken nåddes under diskussionen om könstillhörighetslagen. Att retoriken gjorde det omöjligt att diskutera och att det satt spår som såret djupt, även i Signe.
Men Signe är ändå hoppfull.
– Fler än bara jag är trött på att det är så infekterat och vill sluta bråka. Men vi kan bara komma dit om vi skyddar allas rättigheter. Och så ser det inte ut idag.
Hon avslutade med att presentera Ebba och hennes utvisningshotade fru Davita som berättade hur tungt det är att sitta och berätta om sexualitet och sina innersta tankar inför nämndemän, och sedan få höra ”nej, du är inte lesbisk. Du kan åka tillbaka till Uganda”. Ett land där man riskerar dödsstraff för att vara HBTQ+.
”Om inte min fru är lesbisk är inte jag heller lesbisk”, sa Ebba under jubel från scenen och uppmanade alla i publiken att stå upp med det stora antalet utvisningar som HBTQ+personer drabbas av.

Första akten avslutades sedan med Towe Jaarnek som sjöng årets Pridelåt Pride med Stockholms Gaykör bakom sig.

Andra akten bjöds det country de luxe med massa hästjazz. Ett kul initiativ som spred god stämning i parken. Visst, alla kanske inte känner igen låtarna men det är trallvänligt och svängigt. En av de bättre temakvällarna Pride testat.
Bland artisterna märktes Alexzandra Wickman, Thyra, Anna Bergendahl. Robin Bengtsson, Emma Svensson, Tennessee Tears, Erica Jonson, Scott Scovil och Robin Winther. Och så Jill Johnsson som överraskade och bjöd på klassikerna Rose Garden och Jolene.