Torsdagen den 1 augusti blir det dagsfest 14.00-17.00 med Rikky Discos discobåt. Fartyget heter M/S Ambience, rymmer 150 personer och avgår utanför Mister French på Skeppsbron. Rikky Disco blandar som vanligt dj:ande med livemusik, och en av gästerna är Poly Ester, också känd under namnet Simon Forsberg, som bidrar med dragshow och livesång. Simons alterego tar nu klivet ut efter att ha varit en idé som Simon länge velat experimentera med.

– Poly Ester är min dragbaby. Att kombinera drag med att sjunga live, som jag länge hållit på med, har varit en tanke sedan långt tillbaka. Men det är först i år som jag kommit igång med det, och debuten var på just Rikky Discos fest januari. Det var extremt lyckat, slutsålt, och nu kör vi samma fest igen för att fira Pride, berättar Simon Forsberg för QX.

Under Rikki Disco-festen bjuder han på ”groovy bekant dansgolvsmusik som man kan dansa och sjunga med i, vokal disco med houseinfluenser.”

Har du en dragmother som hjälper dig med looks eller är du självlärd?
– Jag gör allt själv. Jag har längtat efter den här delen av artisteriet, det visuella uttrycket och det har varit otroligt roligt att utforska. Det finaste är att det inte finns regler eller förväntningar,  jag vill göra det för att förverkliga en del av dig själv. Och jag känner mig så ödmjuk i sammanhanget. Detta är ett hobbyprojekt som är lustfyllt, och än så länge testar jag mig fram.

Har du någon förebild i drag?
– Jag önskar att jag var lika rapp i käften som amerikanska drugor. Jag älskar comedyqueens och det ska bli spännande att se vart detta tar mig. Dragkulturen lockar fram något spännande i mig.

Hur har din nya karriär tagits emot?
– Med övervägande positiva ord. Det är egentligen inget stort kliv jämfört med vem jag är och vad jag tidigare gjort, men jag önskar att det funnits vidare ramar när jag var yngre. Då hade jag tidigare velat uttrycka andra delar och energier hos mig själv.

Vad betyder Pride för dig?
– Oerhört mycket. Några av mina topp 3 minnen i livet är just Pride-relaterade. Det starkaste var när vi gick med i queermarch under World Pride 2019 i New York. Det är en Prideparad utan kommersiella intressen, på gräsrotsnivå, och det var otroligt starkt att gå på gatorna där den tidiga kampen för vårt community utspelades. Det är superviktigt att på olika sätt fira och delta i Pride, särskilt i tider där vi lever med påtaglig polarisering. Kampen berör så många fler människor är tidigare, och det är viktigt att vi fortsätter att göra våra röster hörda.

Förutom Poly Ester intar Tom Gabrielsson (saxofon), Tom Tinnyunt (DJ) och Miss Fuego scenen under den lilla kryssen.