Den populära dragfestivalen Stockwig är tillbaka fredagen den 2 augusti.
Efter ett års uppehåll är man nu tillbaka i full kraft på Fållan i Globenområdet under Pridefredagen. Det blir som vanligt panelsamtal, workshops, filmvisning och massa uppträdanden. Självklart blir det tävlingar under festivalen som startade 2018 och för varje år vuxit sig större.
– En stor del av Stockwig är tävlingssegmentet där olika performers får ansöka med sina nummer och tävla i en lipsync inför en kunnig jury. Och i år kör vi utan kategorier, dragkings- och queens och allt däremellan ihop, berättar Grebnellaw, en av arrangörerna, som också uppträder under kvällen.
– Panelsamtalen är en oerhört viktig del av Stockwig då det känns jätteviktigt att skapa en plats där communityt kan träffas och diskutera  saker som rör drag- och performancekonst. I år ska vi prata om alternativ drag och för mig är det är ett highlight under Stockwig.

Stockwig vill lyfta fram fler alternativa namn inom dragkonsten och ser sig lite som en undergroundfestival som vuxit sig stor.
– Vi kanske inte riktigt är en ”undergroundfestival” längre när vi lockar så många. Jag var chockad över hur många som kom till Trädgården 2022, berättar Grebnellaw och fortsätter:
– Och i år tar vi in ett stort dragplåster som av vissa kanske ser som kommersiellt och brett. Men det är en risk som vi är villiga att ta.

George Chamoun, Butcher Queen, Grebbe och Ruccula Hängbjörk.


George Chamoun, en annan av Stockwigs fyra eldsjälar berättar att årets stora headliner är Tayce, tvåan från Drag Race UK:s andra säsong.
– Tayce är en fantastisk performer som verkligen kan skapa SHOW. Nu uppträder hon för första gången i Stockholm. Dessutom kommer Tenderoni, dragking från Chicago USA, brittiska dj:n och artisten planningtorock, och svenska Drag Race-stjärnan Santana Sexmachine.

Fållan har snabbt blivit en populär spel- och festplats och flytten dit innebär att ännu fler personer än tidigare kan delta under Stockwig. 2000 personer rymmer området.
Varför hade ni uppehåll ifjol?
– Vi behövde ett år på oss för att tänka om och organisera oss, ta ställning till vi gör festivalen. Samt få lite draghjälp med marknadsföring, berättar George Chamoun, som förutom med Grebnellaw arrangerar med Ruccola Hängbjörk, konferencier under kvällen, och Butcher Queen, som också uppträder.

Stockwig äger rum under Stockholm Pride, vad händer annars för er den veckan?
– Jag har deltagit i kinkykvarterets aktiviteter tidigare och även stått på stora scenen, berättar Grebnellaw.
George avslutar:
– Jag personligen har inte tagit del av Stockholm Pride på många år. Jag tycker inte det lockat mig, det har känts lite ”out of touch” och blir för folkligt. Man har steg för steg tagit bort det politiska och jag tror många med mig tycker att det är ett jippo. Jag är mer för att ”reclaima Pride”. Så mitt fokus ligger på Stockwig.