Det är genom den udda dansstilen ”popping”, en form av streetdance, som Klara Bylund från Norrköping har nått ut till människor världen över. Under sin sociala medie-alias The Waking Hat laddar hon upp videos på TikTok, där hon har över 440 tusen följare, och på Instagram, där hon har 199 tusen följare.

Hur föddes ditt intresse för dans?
– Jag har alltid dansat, från barndans till streetdance. Hösten 2013 började jag med popping och fastnade för det direkt, eftersom jag kände igen vissa moment från tidigare streetdance-klasser. Poppingen hjälpte mig också att våga freestyla, vilket har varit väldigt givande.

När publicerade du första videon och hur kändes det?
– Till en början postade jag syprojekt, men med tiden växlade jag mellan konst och sömnad. Min första dansvideo kom till av en slump, när jag mådde dåligt och behövde något kravlöst att fokusera på.

Hur känner du dig när du dansar?
– Oftast känner jag ingenting, även om jag ibland blir glad. Jag har en tendens att se gladare ut än jag känner mig, men det viktigaste är att jag får fokusera på något när jag dansar.

”Det finaste är när folk berättar att jag inspirerat dem att börja dansa igen”

Hur kändes det när följarna började strömma in?
– Eftersom följarna kom gradvis, var det inte en stor chock. Däremot var det speciellt när jag fick 10 000, 100 000 och sedan en miljon visningar. Det kändes konstigt men häftigt.

Vilken är den finaste responsen du fått?
– Det finaste är när folk berättar att jag inspirerat dem att börja dansa igen, och att jag påmint dem om att dans inte behöver vara perfekt, bara roligt.

Får du hatkommentarer?
– I början var det jobbigt med hatkommentarer, särskilt på videor med många visningar. Numera ignorerar jag dem för det mesta, rapporterar extremt hat och blockerar vid behov. Jag vet att folk säger mycket när de är anonyma.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Klara Bylund (@thewakinghat)

Kommentarsfältet är överöst av människor som är imponerade över Klaras moves. ”Jag ville verkligen hata men det här är så coolt”, lyder en kommentar med 55 tusen gillningar. Någon annan skriver: ”Jag tror inte att folk fattar hur duktig hon är”.

Vilken är den bästa danslåten i sommar?
– Jag lyssnar mest på vad Spotify rekommenderar, men en låt jag kan tipsa om är ”The Spark” av Kabin Crew – den är väldigt peppig och somrig!

Vad har du för tips till andra som vill göra sin grej på sociala medier men kanske inte vågar?
– Börja smått och förvänta dig inte för mycket. Jag har energiproblem, så för mig tar det bara en minut att filma en video. Jag försöker undvika perfektion eftersom det inte är hållbart i längden.

Vad har du för förhållande till hbtqi+ communityt?
– Jag är demisexuell och har aldrig haft en riktig crush. Delvis på grund av att jag lärt mig förtrycka känslor för att kunna maskera min autism, och delvis på grund av att jag är ace.

Vilket är ditt finaste regnbågsminne?
– Mitt finaste minne är antingen när jag gick i Närcons prideparad för några år sedan eller när min skola deltog i Norrköpings prideparad under gymnasiet. Båda var väldigt roliga!

Vad händer i framtiden? Har du någon dröm?
– Just nu är min dröm att min hälsa blir bättre. Jag lider av autistisk utbrändhet och PTSD, vilket påverkar mig mycket. När jag mår bättre vill jag satsa mer på sociala medier och dansen. På kort sikt hoppas jag kunna köpa en elcykel, eftersom lokaltrafiken blivit dyr och jag inte har körkort. Jag är nära nu efter två års sparande!

Kolla in Klaras Instagram och TikTok.