För första gången någonsin kommer Riddu Riđđu-festivalen i Manndalen, Norge, att bjuda på en dragshow. Indigenous Drag Excellence XXL samlar artister från Australien, Kanada och den finska sidan av Sápmi.

Publiken kommer att få se den samiska dragkingen Ritni Tears, kanadensiska dragqueenen Feather Talia, dragkingen Randy River, samt Māori-dragqueenen Aunty Tamara från Australien. Showen kombinerar olika kulturer och könsuttryck.
– Riddu Riđđu är en viktig plattform för samisk konst, särskilt för unga konstnärer som är i början av sina karriärer. Vi är mycket glada över att kunna vara med och stödja konstnärernas internationalisering och utvecklingen av dragkonsten i Sápmi”, säger Iiris Tarvonen, producent vid Finsk-norsk kulturinstitutt, i ett pressmeddelande.

Riddu Riđđu är en årlig urfolksfestival och har funnits i över 30 år. Festivalen arbetar för att öka medvetenheten om samisk kultur.

Efter premiären kommer Indigenous Drag Excellence XXL att fortsätta sin turné till New York under vintern 2024, med stöd av Finlands kulturinstitut i New York.
– Det är verkligen fantastiskt att få vara med och stödja ursprungsfolkens konstnärer genom detta beställningsverk. Riddu Riđđus särskilda fokus på ursprungsfolkens queer-kulturer är ett viktigt initiativ, och institutet är väldigt glad över att kunna föra dragshowen till New Yorks mångsidiga kulturscen senare i år, säger Elina Suoyrjö, programchef vid Finlands kulturinstitut i New York i en kommentar.