Manuset till Alla vackra blommor, Kaikki kauniit kukat, (Let me bloom på engelska) blev refuserat när det skickades till förlag för tio år sedan. Markku Haussila gjorde då en konsert där han gjorde låtar av materialet som bygger på hans uppväxt präglad av missbruk, sjukdom och tystnadskultur. Under en av spelningarna fängslades förläggaren Essi Hellén av den gripande berättelsen, och manuset återupptogs.

2023 blev ljudboken en omedelbar succé i Finland och den gavs även ut i Danmark.  Alla vackra blommor är till största del en självbiografisk skildring av en trasig uppväxt där Markku skriver om hur en enda rimlig vuxen kan räcka för att rädda ett barns liv.
– Det fanns en viktig story att berätta så att andra queerbarn skulle kunna relatera. Jag ville lyfta fram att vi är ”fucked” utan andra vuxna om föräldrarna sviker. När pappa dog placerades jag och min syster i ett nytt hem, och mina styvföräldrar och lärare räddade mig verkligen. Min styvmamma är min hjälte.

I boken skriver Markku om hur han som liten känner sig annorlunda. Han beundrar taekwondo-tränarens brösthår och vill dansa som Howard i Take That. Men hans pappa är tydlig med att både dans och homosexualitet är förbjudet. Men när pappa dör öppnar sig just de världarna.
– Att det är kö efter den på finska bibliotek är fantastiskt så här ett år efter att den kom ut. Jag får feedback från lärare som bekräftar hur det är att vara med och uppfostra andras barn. Och föräldrar till queerbarn som berättar hur viktigt det är att våra berättelser lyfts fram.

Och nu besöker du Stockholm under Pride…
– I dag ser jag verkligen Prides tyngd. Många har slagits för våra rättigheter innan oss, och vi får inte vila. Helt plötsligt kan allt tas ifrån oss. Homofobi, transfobi och rasism existerar, och Pride är viktigare än någonsin.
– Dessutom har jag två expojkvänner som bor i Stockholm, en finsk och svensk, som jag vill träffa.

Hur är HBTQ+communityt i Helsingfors?
– Jag gillar mitt community, som är lite av en bubbla i Helsingfors. Det är tuffare utanför. Vår regering är tydligt höger och det oroar mig. Fortfarande tillåts religiösa camps som ska ”bota” ungdomar från homosexualitet, trots namninsamlingar på över 50 000 namn. Och man gör det svårare för queera föräldrar att få samma rättigheter. Än har det inte hänt så mycket negativt, men det ligger i luften. Kampen måste fortsätta.

Är du ofta i Sverige?
– Det var ett tag sedan nu. Ni är riktigt bra inom showbusiness och jag älskar Melodifestivalen. Stockholm är vackert, och jag har ofta kul där. När jag var yngre jobbade jag på Silja Line som dansare och då festade man mycket. Jag tycker lite synd om er i Stockholm som får ta de här båtlassen med fulla finnar (skrattar).

Markku i Finska Nationalteaterns uppsättning av Angels in America

Festar du nåt idag?
– Jag är lite trött på att festa, jag börjar bli gammal (skrattar). En normal dag går jag till gymmet, skriver och lagar mat, och så kan det bli fest på helgerna.

Vart går du då?
– Jag föredrar legendariska DTM i Helsingfors. Jag gick dit redan när jag var 14, men tyvärr dog klubbscenen lite med pandemin och det är först nu den börjat blomstra igen. Men jag har upptäckt att det är rätt bra att sitta på restauranger i stället…ja, du hör, jag börjar blir gammal.

Är du singel?
– Jag dejtar en underbar kille från Brasilien, men han åker snart tillbaka och jag är rädd att romantiken dör då. Vi får se.

Du har också spelat i och skrivit Scream – The Love Story, vad var det?
– Ett kärleksbrev till slasher/tonårsskräck, och en rätt homosexuell dramakomedi. Med utgångspunkt i Scream-filmerna handlade det en hel del om homofobi. Vi spelade den i fyra säsonger och den nominerades till bästa nya finska uppsättning 2021.

I sommar ska Markku repa manus då han i höst spelar Louis i Angels in America på den finska nationalteatern, Kansallisteatteri.
– Det är en till större delen queer cast, vilket gör mig glad. Jag spelar Louis som lämnar sin sjuka pojkvän. Jag älskade HBO-serien och det är en viktig tid att skildra, hur AIDS drabbade vårt community och att folk lämnades. Men också hur relationer blev så otroligt viktiga.

Han ska dessutom jobba på sin nya bok.
– Den kommer inte heller att bli så light (skrattar). Den handlar om en kille som blir sexuellt utnyttjad och hur hans liv mellan tonåren upp till fyrtio blir. Det är en slags uppföljare, men med ännu mer fiction.