Den irakisk-svenska regissören Naures Sager och hans pojkvän Michael Detlef Petersen, som är producent, driver filmproduktionsbolaget The Uneven tillsammans. Nu har de gjort en kortdokumentär på SVT Play där vi får följa paret på en resa runt i Mellanöstern.
A Queer Bird in the Middle East är vår kärleksresa som består av våra privata videoinspelningar som inte var tänkta att bli en dokumentär från första början, säger Naures och fortsätter:
– Jag kände att det var på tiden att utforska ett arabiskt land – vilket det tidigare aldrig varit läge för i mitt liv av olika anledningar. Så fort jag anlände kände jag en stark koppling till alltifrån dofterna till att höra det arabiska språket. Samtidigt kände jag mig frånkopplad då jag reste som en gay man i ett land där det inte är accepterat.

Du fick varningar från din oroliga familj. Vad fick du för råd innan du åkte?
– Min mamma var väldigt orolig och försökte varna oss. Men jag kände att hon hade gjort det tillräckligt i mitt liv så nu var det dags att flyga.

Fanns det en plats du gillade extra mycket?
– Jag älskade att komma så högt upp som möjligt och vyerna från bergen i Petra var magiska.

Favoritminne från resan?
– Att sväva omkring i en bubbla med mitt livs kärlek Gushidooshboosh (skrattar).

Kände du dig någonsin otrygg?
– Vi blev utkastade från en buss direkt när vi ankom så vi hade det lite i bakhuvudet under hela resan. Men det var viktigt för oss att bara få lov att existera utan att behöva kompromissa med vilka vi är. Vi kände att vi lyckades göra det även om det innebar vissa risker.

Så, vad skulle du säga – hur är det att vara gay i Mellanöstern?
– Det ter sig olika från person till person mellan tid och plats. Självklart är det mycket svårare i Mellanöstern – något vi lägger stor vikt vid i vårt arbete. Trots det uppmanar filmen alla att våga drömma, våga flyga och försöka se världen från ett fågelperspektiv.

Vad tyckte du om resan, Michael?
– Jag lärde mig från den resan att jag var tillsammans med en filmskapare. Naures ville dokumentera allt, vilket gjorde att vi fick se varje vinkel av de olika vackra områdena. Resan fick oss också att komma närmare varandra, vi fick uppleva att känna oss sårbara, men också trygga i att ha varandra som stöd.

Kommer ni att resa tillbaka någon gång? Eller till ett annat land i Mellanöstern?
–Jag skulle älska att resa tillbaka till Jordanien och uppleva Wadi Rum som vi tyvärr inte hann med på vår resa senast. Vi kommer att försöka resa till andra länder i Mellanöstern som till exempel Libanon, säger Michael och Naures fortsätter:
– Jag drömmer om en tid där jag kan resa runt och utforska olika arabiska länder och framförallt lära känna människorna.

Vad har ni för planer i framtiden?
– Just nu utvecklar vi vår långfilmsdebut The Love Pill. Det är en kärlekshistoria mellan två arabiska män varav den ena ska gifta sig med en kvinna samt ett mystiskt piller som vänder uppochner på deras världar. Vi planerar att spela in filmen nästa sommar och är redan på jakt efter alla möjliga roller. Om ni är nyfikna på att veta mer om våra kommande projekt, kolla gärna in våra sociala medier eller vår hemsida.