Pontus Källström började med standup 2021 och har sedan dess uppträtt på de lokala klubbarna i Skåne. Han kallas för ”comedy queen” och driver Queer Comedy Night i Malmö tillsammans med PAGE 28 där de bjuder in hbtqi+ komiker att framföra sina humorsketcher.

Nu är det dags för komikern att inta scen på nordens största humorfestival, Lund Comedy Festival, med sin första soloföreställning Mitt liv som (anal)fatet.

Hur föddes idén till föreställningen?
– Jag har alltid varit intresserad av hbtq-historia för att kunna förstå min egna resa som homosexuell. Mycket har hänt sedan jag gick i skolan på 2000-talet och det är spännande att gå tillbaka och reflektera över sitt liv och sin identitet. Det har verkligen inte varit en rak resa mot att komma ut, snarare tvärtom, säger Pontus och fortsätter:
–  Sen är jag en sån otrolig hoarder som sparar på allt möjligt skit. Jag har till och med sparat gamla prov från fyran. Så då kände jag att jag behövde göra något med allt arkivmaterial och då blev det den här showen.

Berätta om föreställningen.
– Föreställningen löper som en tidslinje över mitt liv där publiken får följa mig på min queera resa från förskoleåldern tills idag. Det blir både skratt, allvar och glädje. Mitt liv är fullt av knäppa anekdoter så det finns mycket kul att berätta om.

Beskriv föreställningen med tre ord.
– Skämmig, varm och naken (bildligt talat)!

Vad kan publiken förvänta sig?
– Framförallt kommer de få lära känna mig. Kanske känner vissa igen sig i min historia eller så lär de sig något nytt. Självklart hoppas jag att publiken får sig ett och annat skratt annars är det en misslyckad humorföreställning.

Att ha dyslexi och vara bög. Hur är det?
– Ja, det värsta som hänt är väl att jag stavat fel på min  Grindr-profil men annars är de rätt kompatibla. Det som är lite intressant är att jag kom ut som bög samma år som jag fick min diagnos. Det var lite som att alla bitar i mitt liv föll på plats samtidigt. Nu är jag både stolt bög och dyslektriker (skrattar).

Och det är din första soloföreställning. Hur känns det?
– Förra året var jag med i festivalen tillsammans med komikern Sandra Westin. Då skämtade vi om fördomar mellan lantisar och Malmöbor. På ett sätt känns det som första gången eftersom jag gör allting själv denna gången.

Är du nervös?
– Gud ja! Jag är alltid sånt vrak innan jag ska framträda på scen (skrattar). Dock brukar det gå bra i slutändan.

Dra ditt to go to skämt nu!
– När jag kom ut som homosexuell så ville min pappa stötta mig genom att tatuera in en regnbåge på benet. Nu tror alla att han är bög och inte jag vilket är kul!

För att köpa biljetter och läsa mer om föreställningen – klicka här.