I Barbro Ohlson Smiths podd Min död min begravning berättar Maria Ahlsdotter om sin livskamrats sista dödsögonblick och hur det fick hela hennes liv att krascha.

För två år sedan fick Maria ett telefonsamtal av sambon Betsy. Maria, som var på deras landställe, förstod direkt att något var fel.
– Det jag hörde var hennes död, säger Maria i podden och fortsätter:
– När jag svarar hör jag hennes andning. En hemsk andning. Hon kämpar efter luft. Det är rossligt. Låter förfärligt. Jag skrek: ”Vad gör du?” men fick inget svar. En man i bakgrunden skrek: ”Ni måste ringa polisen!”. Sedan bröts samtalet.

Maria försökte nå sambon om och om igen – men utan svar. Hon började rent ”intuitivt” ringa till sjukhusen. SÖS svarade och sa att Betsy inte var där, men uppmuntrade henne att kontakta Nya Karolinska. Hon kom till en automatisk växel med massor av olika knappval och när hon till slut kom i kontakt med en människa kunde de inte koppla vidare henne till akuten utan en patientinformation.

”Ring om en halvtimme” blev rådet.

”Jag bara skrek i bilen och så ringde jag 112”

Då gick Maria in på polisens webbplats och såg notisen – en cyklist har kolliderat med en lastbil på Södermalm. Hon satte sig i bilen för att åka in till stan.
– Jag körde 150 meter och då så känner jag att hon dör. Jag vet inte hur jag ska förklara det, men jag känner med allt som är jag att hon dör i den sekunden, säger Maria och fortsätter:
– Det var en oerhört vidrig, plågsam och avskyvärd känsla. Jag bara skrek i bilen och så ringde jag 112.

Polisen svarade och sa till Maria att hon ”inte kan ringa dem på det här sättet” utan att det är de som måste ringa henne.
– Då går det kanske bara några minuter, tio kanske, så ringer de mig och säger att hon har varit med om en olycka. Att hon är död.

Men de kan inte ge Maria mer information, utan säger att hon måste vänta tills sjukhuset kontaktar henne. Maria bryter ut i gråt i podcasten.
– Och där ändrades ju allt. Hela mitt liv tog en helt ny vändning och inget är sig likt längre.

Hon åkte hem och berättade för sina barn.

Betsy och Maria Ahlsdotter.

”Jag har fortfarande väldigt svårt att röra mig i området vid Nya Karolinska”

Maria ringde sjukhuset 21 gånger dagen efter olyckan. Men först fyra dagar efter återkopplade Nya Karolinska med beskedet om Betsys död. Maria skrev då ett Facebook-inlägg om händelsen, som har fått tusentals kommentarer och likes.
– För mig har det varit viktigt att dela det med andra. Att få andras blick på det. Det har blivit som någon slags meta kommunikation med många människor som varit väldigt betydelsefulla för mig och hjälpt mig i min process.

I podden delar Maria även med sig om hur händelsen påverkar hennes vardag än idag.
– Häromdagen tyckte jag att jag såg den här chauffören på tunnelbanan. Han bor bara några stationer bort, säger Maria och fortsätter:
– Jag har fortfarande väldigt svårt att röra mig i området vid Nya Karolinska. Jag undviker att gå dit.

För att hantera bortgången skriver Maria texter om lidandet. Hon läser upp några gripande rader i podden.
– Du har en fantastisk förmåga att prata om sorg på ett sätt som jag aldrig har hört. Jag tror att man kan känna igen sig. Man känner enorm panik och lidelse men också tröst, säger Barbro och Maria avslutar:
– Jag hoppas det. Det är väldigt många som har hört av sig och sagt att de blivit berörda på olika sätt.

Lyssna på poddavsnittet här.