Den 19 juni var det premiär för amerikanska sångaren och låtskrivaren Adam Lamberts nya dokumentär Adam Lambert: Out, Loud and Proud på ITV, rapporterar Gay Times.

Dokumentären, som hyllar hbtqi+ artisters kamp för jämlikhet, innehåller intervjuer med stjärnor som MNEK, Erasures Andy Bell och Queen-medlemmarna Brian May och Roger Taylor.

Brian och Roger berättar om Freddie Mercurys inflytande som hbtqi+ artist och att han inte skulle ha gillat etiketten ”queer”.
– Språket har förändrats mycket. ”Queer” var ett ord man undvek. Freddie skulle ha blivit upprörd om vi hade kallat honom det, säger Brian och fortsätter:
– Freddie skulle ha sagt: ”Jag är inte queer, jag är normal”,  eftersom queer betydde konstig. Han ville bli känd som musiker, inget annat.

Under intervjun reflekterar Brian och Roger även över homofobin i USA – som när MTV vägrade spela deras video för världshiten I Want To Break Free. I videon, inspirerad av den brittiska såpoperan Coronation Street, klär sig bandmedlemmarna i drag.
– Det var en parodi på en känd brittisk såpopera, säger Roger och Brian fortsätter:
– Vi hade många hits som var stora världen över men inte i USA. Freddie sa en gång: ”Vi får inte tillbaka USA förrän jag dör”.

Runnin’-sångaren berättar i en intervju med The Mirror om hur han lyckades få en intervju med Brian och Roger om Freddie.
– De pratar sällan om Freddies sexualitet offentligt – de respekterar hans privatliv. Men vi fann ett respektfullt sätt att diskutera det.