Det kan verka som en tanke, att utställningen öppnade ungefär samtidigt som den populära SVT-satsningen Historien om Sverige gick i mål. Men Nordborhar såklart förberetts i fem år när den öppnade den 10 februari.
Utställningen handlar om människor i Norden, och grundar sig på museets samlingar som byggts upp under mer än 150 år. Fokus ligger på Sveriges historia, med inslag av Norden, och samernas rika historia är med hela vägen. I Nordbor utgår man från verkliga människoöden och händelser som format historien. Alltifrån godsägaren Maria Sofia De la Gardie från 1600-talet och konditorn Wilhelm Davidson från 1800-talet till 24 personer som idag berättar om ett föremål som betytt mycket för dem idag. Som transmannen Peter som visar upp sitt gamla pass, ett ungt Melodifestivalen-fan som brukar Mellomysa med sin mamma, och Erick vars familj som är renskötare och som adopterat ett barn från Afrika med sin make.
I kronologisk berättelse går vi från 1500-tal till nutid med fokus på tre spår: Natur, Familj och Tanke. Längs vägen berättas det hur det varit att leva i Norden under dessa år och vi går från vad som kan liknas vid oerhört stränga Sharia-lagar under 1600-talet till betydligt friare tider. Handlingar mellan män hade kriminaliserats 1608 i ett tillägg till landslagen och straffet var halshuggning. I utställningen möter vi bonden Anders Andersson, 33 år, som ställs inför rätta i Skedvi, anklagad för att ha en kärleksrelation med sin sjuttonårige dräng, Per. Båda döms till döden för sodomi och för att ha syndat mot Guds bud. Vi tas också med på Gustaf den III:s maskeradbal och får se hans dödsmask och stolen han förmodligen dog i efter skotten på Operan. Men vi möter också ljusare tider som frihetstiden, folkhemsbyggandet och den sexuella frigörelsen under andra halvan av 1900-talet. I utställningens slutskede möter vi också Lars Rading, som var en av de första att diagnostiseras med hiv i Sverige och får ta del av hans ångestdagbok och hans sista resa mot Malaga där han dog vid sin pojkväns sida.