I ett stort reportage av Rolling Stone berättar flera av de tidigare hbtqi+ deltagarna från American Idol om utmaningarna bakom kulisserna – som att de tvingades dölja sin sexualitet och identitet.

R.J. Helton, en av deltagarna från den första säsongen, berättar att han började dejta en kvinna innan sin audition för att göra sin familj nöjd. Producenten Nigel Lythgoe bad honom även att upprätthålla en ”snäll kristen pojke”-image efter att han hade sett R.J. ge en manlig kollega en ”vänskaplig puss” på kinden. Nigel förnekar att han någonsin hindrat någon från att komma ut.
–Jag gav råd som var vanliga på den tiden – att de borde låta sin talang tala för sig själv och inte låta andra förminska dem baserat på deras personliga liv, säger Nigel till Rolling Stone.

En annan deltagare från första säsongen, Jim Verraros, kände också press att ändra sin stil och framtoning i programmet. Han blev till och med ombedd att prata i ett lägre röstläge.
– Stylisterna ville att jag skulle dämpa den teatrala sidan av mig som kommer från att ha döva föräldrar och vara uttrycksfull, säger Jim till Rolling Stone.

Jim blev senare en av de första deltagarna i musikprogrammet att öppet komma ut som gay efter sin medverkan.

Men problemen fortsatte även efter de första säsongerna. Atlas Marshall, som gjorde sin audition 2017 efter att ha påbörjat sin transition, berättar att producenterna kallade henne för ”dragqueen” och att hon tvingades klä sig som en pojke för sina intervjuer trots att hon presenterade sig som kvinna under sin audition.

Rolling Stone har sökt American Idol för en kommentar.