”Respekt, en sexbok för killar” är skriven av Inti Chavez Perez och handlar om sånt som är viktigt i tonåren – kroppen, sex och kärlek. Boken ger svar på allt man vill veta om sex, oavsett om man är hetero, homo eller bi.
– Förutom att vara fullsprängd med information har jag också intervjuat ungdomar om deras sexliv och kärleksliv. Boken behandlar även alla sexuella läggningar som likvärdiga. Det är en bok att känna igen sig i, säger Inti.

Inti vann Folkbildningspriset år 2023 för sitt arbete inom sexualupplysning och författarskap. Hans sexbok har givits ut på 18 språk och varit på bästsäljarlistan i tre länder. Men nu har boken anmälts av en kristen grupp i Sydkorea som är motståndare till undervisning om sexualitet, jämställdhet och hbtqi+.
– Jag blev kontaktad av en aktivist som kämpar för mänskliga rättigheter i Sydkorea som berättade att kulturdepartementet förbjudit boken. Han var förbannad för att det är ett steg bakåt för landet. Boken är måltavla för att jag pratar öppet om sex, jämställdhet och hbtq. Det är samtidigt därför den är omtyckt och det är flera organisationer i landet som protesterat mot beslutet.

Fällningen innebär att boken inte längre får säljas till personer under 19 år eller användas i skolundervisning.
– Jag är orolig för läsarna. Nu ska boken plockas bort från skolor och bibliotek. Det sänder en skambeläggande signal för dem som tyckte om boken. Jag undrar också hur ungdomar ska få kunskap om sexualitet och sexuell hälsa? Att förbjuda kunskap är fel väg.

Vad kan det ha för konsekvenser i samhället tror du?
– Det här riskerar att skapa självcensur bland bokförlag som vill publicera böcker om sexualundervisning. Att trycka en bok kostar pengar. Förbjuds boken så innebär det en enorm ekonomisk risk. Därför kommer bokförlag att se på förbudet av ”Respekt” som ett tak för vad som går att säga.

Bokförlaget kommer att överklaga beslutet och Inti håller på att försöka samla stöd för boken.
– Förhoppningsvis kommer en stor svensk organisation i dagarna att uttrycka sin protest mot förbudet av boken. Det är viktigt att aktivister och förläggare i Sydkorea ser att de inte står ensamma. Och att staten i Sydkorea uppfattar att den har omvärldens ögon på sig. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.