När Snezana och Andie Lindskog möttes för första gången var det inte ”kärlek vid första ögonkastet”, utan det var…
– … kärlek vid första mejlet! Vi träffades genom en kontaktannons på nätet och upptäckte snabbt att vi hade mycket gemensamt – både personligt och kreativt. Vi mejlade varandra och nu i efterhand har vi räknat ut att vi totalt skrev 137 skrivna boksidor till varandra. Vi hade mycket att prata om helt enkelt, skrattar Snezana och Andie fortsätter:
– Jag är transkvinna och ”kom ut” ganska direkt i våra brev till varandra. För Snezana var det ingen stor grej – hon hade dejtat både kvinnor och transpersoner innan. Det har funnits öppenhet i vårt förhållande från start vilket har gjort allt väldigt enkelt.

Deras relation gick som på räls och även deras skrivande.
– Vi började skriva böcker tillsammans. Det var en fantastisk känsla för första gången vi blev publicerade. Vi fick våra noveller ”Alex röda skor” och ”Sommaren vid Skärsjön” publicerade i novellantologin “Över en regnbågsfika”. Då insåg vi att vi kunde skapa under tillsammans, säger Snezana.

Deras hbtqi+ bokserie består av tre fristående berättelser som kretsar kring samma grupp människor. Den första delen ”Vi badade i Skärsjön” handlar om Johan och Lars, två unga män som skickas till en bondgård 1964 för att ”arbeta bort” sin homosexualitet. Trots motstånd från omgivningen finner de kärleken hos varandra med hjälp av godhjärtade mor Britta som också bor på gården.

Uppföljaren ”Sommaren vid Skärsjön” följer mor Brittas egen kärlekshistoria 1934 med barndomsvännen Elsa.
– De lovar varandra evig kärlek vid tio års ålder och när de återses som vuxna utvecklas deras relation med varandra. En midsommarnatt träffar de Gösta och Egon, som också är ett par, och alla fyra bekänner sin sexualitet för varandra. De bestämmer sig för att gifta sig och skaffa ett dubbelboende. Men Egon går bort i en tragisk olycka på jobbet och Gösta flyttar till USA.

I den tredje och sista boken ”Tillbaka till Skärsjön” får vi följa Gösta, som efter en rad händelser återvänder till Sverige från USA. Här kämpar han med minnena från sin förlorade kärlek och möter den tystlåtna Yngve.
– Det är en berättelse om att hitta kärlek på nytt och om att våga vara sann mot sig själv. Vi har gråtit så mycket under skrivandets gång och också när vi läste igenom våra texter, säger Snezana och Andie fortsätter:
– Ja, känslorna var så starka och berättelserna blev väldigt personliga.

Trots att flera förlag har velat publicera deras verk har de valt att ge ut böckerna på sitt eget förlag –  för att behålla kontrollen över sina verk.
– Vi ville att våra berättelser skulle vara autentiska och att vi skulle kunna stå för varje ord.

Beskriv bokserien med tre ord.
– Vänskap, kärlek och drömmar.

Andie, du släppte ju även nyligen boken “Kalla mig Anna”. Vad har du fått för respons på den?
– Jag har fått jättefin respons. Det är vår bästsäljare. En fiktionaliserad version av mina memoarer och skildrar mitt liv som transperson. Det är en uppgörelse, en tanke och en vision om hur mitt liv kunde ha varit.

Varför är det så viktigt med hbtqi+ inom litteratur?
– Det är viktigt med representation överallt, säger Andie och Snezana fortsätter:
– Jag har läst en del queer engelsk litteratur men det finns inte tillräckligt med hbtqi+ böcker på svenska. Det vill vi se mer av.

I framtiden tänker Andie och Snezana fortsätta att skriva ihop och planerar flera projekt.
– Vi har så många idéer och älskar att skapa tillsammans!

För mer information om författarparets böcker – besök deras webbplats här.