Den 14 maj i år beslutade Högsta domstolen att inte pröva den dom i Svea hovrätt där Peter Gustafsson dömts för förtal då han spritt uppgifter om att hans tidigare tränare i hästhoppning skall ha utsatt honom för sexuella övergrepp vid en Englandsresa i början av 90-talet.
Frågan om det är förtal kom först upp till rättslig prövning i Norrtälje tingsrätt efter att den utpekade tränaren stämt Gustafsson. Innan dess hade uppgifterna cirkulerat i främst ridsportskretsar. Tingsrättens dom kom i februari 2013 och Gustafsson dömdes då att betala 50 000 kronor i skadestånd liksom motpartens rättegångskostnader.
Gustafsson berättar i tingsrättens dom att han 2011, inspirerad av Patrik Sjöberg, velat berätta om egna erfarenheter av sexuella övergrepp inom idrotten. Tingsrätten menar dock att de inte har ”visat fog” för de uppgifter han lämnade och att sättet han spritt dessa på varit menade att utsätta sin tidigare tränare för missaktning.
Efter överklagan av domen till Svea hovrätt beslutade de i mars i år, utan att ta någon ny ställning till själva påståendet, att förtal skett och därmed att man fastställde tingsrättens dom. Gustafsson valde då att söka prövning i Högsta domstolen.
Innan överklagandet till Högsta domstolen var klart gjordes videon ”Bara en Pojke” om vilken Gustafsson till bland annat QX berättar att det är hans sätt att skapa uppmärksamhet kring sexuella övergrepp mot barn. Gustafsson sa i samband med videon att han planerar att väcka åtal i England mot sin tidigare tränare för de övergrepp han fortsatt säger sig ha varit med om. Händelsen som han uppger skall ha skett är preskriberad i Sverige, men inte i England.
I videon som nu anmälts och är upplagd på YouTube, finns sekvenser där den förre tränaren syns på bild. Detta tillsammans med den stora spridningen menar man gör att det handlar om grovt förtal och är ”led i en omfattande, i tiden varaktig och systematisk förtalskampanj”.
I polisanmälan tas även en Facebookuppdatering som Gustavsson gjort upp, där han utan att nämna sin tidigare tränare vid namn talar om övergrepp och skriver ”Undrar hur det hade varit att gå till polisen 1991 och berättat att man blivit utsatt”. Hästhopparprofilen och hans advokat Percy Bratt menar i sin polisanmälan att det, med tanke på tidigare uppmärksamhet inom främst ridsportvärlden, innebär att Gustafsson trots tre domar, fortsätter att sprida förtalsuppgifter.
– Han har hållit på att förfölja mig ned falska påståenden i mer än 20 år till och från, säger den tidigare tränaren till QX med anledning av den polisanmälan som nu lämnats in.
– Jag har hela tiden varit öppen runt detta, fortsätter han. Redan för 20 år sedan gick jag till Ridsportförbundet för att få stopp på det, men han slutar aldrig.
Anmälan ligger hos polisen i Norrtälje där handläggaren bekräftar att man nu arbetar med den.