– Jag har samlat dem jag älskar och ville ha hit, det är jätteroligt, säger initiativtagaren till Drag as Art, Karin Victorin. Tidigare har hon varit varit konstnärlig ledare för burleskklubben Hootchy Kootchy.
Nu har hon engagerat internationella giganter som Dallas Dellaforce och Lazlo Pearlman, och nationella pionjärer som Josephine Krieg, Alexander Alvina, Duo Raw och Robert Fux.
– Det blir gala, fest och varitéshow. Dörrarna öppnar klockan 19. Vi kör igång redan klockan 20 med en talkshow från scen som belyser dragkulturen ur ett konstnärligt perspektiv. Ulrika Dahl modererar, och bland andra medverkar Kalle Westerling som forskar kring sceniska drag-utryck och som också har bistått i arbetet med kvällen.
Temat för kvällen är queens and clowns. Robert Fux är Konferencier för kvällens olika akter och Karin Victorin uppmanar verkligen gästerna att komma uppklädda i genderbender- eller genderfuckoutfits. I slutet av kvällen kommer även bästa outfit krönas. Idén till kvällen fick hon för några år sedan. Hon ville skapa ett utforskande nätverk kring dragkultur och dess alla olika uttrycksätt.
– Det är svårt att välja någon enskild person att framhålla den här kvällen, men jag ser väldigt mycket fram emot Dallas Dellaforce som pryder vår affisch. Han är en dragqueen och en del av burleska bastardfamiljen. Det han gör är väldigt härligt, en sann inspiratör!