I april öppnade Medborgarskolan ett nytt kulturhus på Assessorsgatan på Södermalm. Verksamheten riktar sig bland annat till transpersoner, icke-binära, utrikesfödda och personer med funktionsvariationer. Vi pratar med Tess de la Cour, verksamhetsutvecklare inom musik och kultur på Medborgarskolan.
Berätta lite mer om dig själv!
– Jag har arbetat på Medborgarskolan i åtta år. Vår musikverksamhet går under namnet Amplified och arbetet kring just jämställdhet går under namnet Amplified Equally.
2019 etablerade Tess endagsfestivalen Equally Fest som ville visa att det går att boka jämställt – lika många kvinnor som män på scen.
– Många arrangörer tänker tyvärr inte på vikten av det här och många kvinnor och hbtqi+ personer har känt sig exkluderade från musikscenen. Det här är något jag vill förändra och jag hoppas att mitt arbete kan inspirera andra.
Hur uppkom idén om ett mer inkluderande kulturhus i miniformat?
– Vi tog över lokalerna efter Kulturens som dessvärre gick i konkurs i och med neddragningar regeringen beslutade att göra till folkbildningen vid årsskiftet, säger Tess och fortsätter:
– Men vi är glada över att vi nu kan fortsätta bedriva den fina verksamheten. Målet är att skapa en mer jämställd kulturscen och en mer inkluderande verksamhet.
På Assessorsgatan kommer musikverksamheten Amplified att hålla i DJ-kurser, hyra ut musikstudios och på Galleri Assessor kan amatörkonstnärer hålla sina egna utställningar gratis eller till ett lågt pris.
– Det är min kollega Sally Karlsson som etablerar galleriet. I Stockholm saknas det idag utrymmen för oetablerade konstutövare att synas på.
Berätta om verksamheten!
– Dels kommer vi att fokusera på en väldigt exkluderad målgrupp som funk. Vi arbetar även med Autismföreningen i Stockholms län där vi bokar in workshops inom musikproduktion, sjunga i kör, DJ, ställa ut konst och så vidare. Jag hoppas även att det kan bli en träffpunkt för hbtqi+ personer. Det finns hur mycket kul som helst vi kan göra tillsammans.
Vad tror du är vikten av att arbeta inkluderande?
– Studieförbunden och folkbildningen är ett viktigt komplement i vårt samhälle. Genom folkbildningen bidrar vi till ett mer inkluderande samhälle på många sätt – genom att bland annat erbjuda lokaler till reducerade priser, hålla i kurser, föreläsningar och workshops. På olika nivåer för olika målgrupper – för alla, säger Tess och fortsätter:
– Alltifrån asylsökande som behöver hjälp med att inkluderas i vårt samhälle, till matlagning för ensamsittande seniorer eller personer med olika funktionsvariationer. Mötesplatser och trygga forum för hbtqi+ personer. Det finns hur mycket arbete som helst att göra här – behoven är stora.
Vad händer nu?
– Vi planerar för fullt med massa skoj. Vi kommer att bjuda in till ett öppet hus i höst! För mer info får ni gärna följa oss på sociala medier.
Uppdaterad 2024-05-17