Det var tidigare det här året som Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) meddelade att Israel kan delta i den årliga sångtävlingen Eurovision Song Contest. Det här väckte en våg av protester – inte minst i värdstaden Malmö. På gatorna hänger affischer med texten ”GENOCIDE Song Contest – Malmö säger nej till folkmord” och ”Israel ut ur Eurovision eller Eurovision ut ur Malmö”.
Under den kommande veckan väntar massdemonstrationer, både propalestinska och stödmanifestationer för Israel. Israeliska turister som kommer till Malmö varnas och ges rådet att dölja sin nationalitet och det israeliska utrikesdepartementet avråder även från besök i Sverige.
Palestinska flaggan eller skyltar och symboler med politiska budskap får inte tas med in i arenan. Allt som som kan ”antas störa ett lyckat evenemang” kommer att nekas, enligt EBU.
Barer och restauranger stänger i samband med sångtävlingen. Av moraliska skäl. Av säkerhetsskäl. ”Vi känner att vi hellre vill stå upp för mänskliga rättigheter”, säger Jonna Blode Hanno, grundare av dragclubben Club Mermaid, till Sydsvenskan.
Andra väljer att ha öppet. ”Det krig som pågår just nu är bortom all mänsklighet. Men jag ser ingen vinning i att man skapar ännu mer splittring och hat”, säger Jonas Hedqvist, grundare av Schlagerbaren, till Sydsvenskan.
Att svenskarna är delade i frågan är det inget snack om.
”Den negativa synen på Israel är norm i Malmö och det verkar inte finnas utrymme för nyanser”
Lars Aqurette är en judisk skribent och skriver för tidningen Times of Israel. Han berättar att han tycker det är ”mycket positivt” att musiktävlingen kommer till Malmö.
– Det blir många besökare och förhoppningsvis bra fester med människor man annars inte skulle ha träffat, säger han och fortsätter:
– Det är komplicerat. De flesta tycker nog det är kul, men det finns också en oro för att manifestationerna ska urarta. Den negativa synen på Israel är norm i Malmö och det verkar inte finnas utrymme för nyanser. Det finns också extrema grupper som hyllar terrorism och öppet hetsar mot judar. Det är tyvärr så.
Men han tror att stadens hbtqi+judar och israeler kan känna sig något tryggare.
– Jag tror att det kan vara fördel att vara hbtqi+person eftersom våra utrymmen erbjuder en mer tolerant miljö generellt. Därmed inte sagt att vårt community saknar människor med fördomar, men det brukar inte vara våldsamt.
Flera israeler väljer att inte åka till Malmö för att se Eurovision. Hur upplever du att de ser på frågan?
– Jag har varit i Israel en månad och kom tillbaka till Malmö igår. Bilden av Sverige är ofta negativ i Israel. Och alla känner till Malmö, som har ett rykte om sig att vara en extremt antisemitisk stad, säger han och fortsätter:
– Bilden av Israel är onyanserad. Bojkott av allt israeliskt gör ju att folk slutar lyssna på argument som utmanar fördomar. Bojkottar du någon på grund av ursprung så finns det inget utrymme för dialog – bara konfrontation.
Hur tror du det här påverkar stadens queera uteliv? Vissa väljer ju till exempel att hålla stängt.
– Jag hoppas att det blir en positiv feststämning. Jag vet att SLM Malmö kommer att arrangera Eurovision-fester både under semifinalerna och slutfinalen. Dessa fester är öppna för alla oavsett kön, läggning, genus, identitet, religion och nationalitet. Jag tror generellt att straighta har mycket att lära av oss queera – vi är bättre på att skilja mellan sak och person. Det finns annat som förenar oss.
”Jag förstår inte hur Israel kan få delta när det pågår ett folkmord”
Elsa Simmingskiöld, som bor i Malmö, kommer däremot inte att gå på några festiviteter under veckan. Och att bojkotta Eurovision är för henne en självklarhet.
Hur är stämningen i Malmö inför Eurovision-veckan?
– Blandad. Det är mycket protester och mycket negativ inställning och prat om bojkott. Många i min umgängeskrets väljer att inte engagera sig i Eurovision så som man kanske gjort tidigare, säger hon och fortsätter:
– Sett till Malmö som stad tror jag tanken var god från början, då det är en mångkulturell stad med bra förutsättningar för att hålla i ett så pass stort evenemang.
Vad tycker du om att Israel får delta i musiktävlingen?
– Jag tycker att det är rent ut sagt förjävligt. När Ryssland attackerade Ukraina blev de uteslutna ur Eurovision, därav förstår jag inte hur Israel kan få delta när det pågår ett folkmord. Dessutom har jag förstått att deras bidrag handlar om den nuvarande politiska situationen vilket jag tycker är så fruktansvärt.
Elsa har även svårt att se hur man ska kunna se eller stötta Eurovision i framtiden då hon anser att det här är ett tydligt ställningstagande från deras sida.
– Nu har de till och med förbjudit Palestinska flaggor i arenan.
Vad tycker du om att flera aktörer väljer att bojkotta och stänga ned?
– Jag tycker att det är fullt rimligt och hade själv valt att göra samma sak. Exempelvis Moriska Paviljongen – de valde att inte hålla i Eurovision-festen då det är ett ställningstagande från deras sida.
Vad tycker du om de som väljer att hålla öppet?
– Jag förstår om de behöver hålla öppet på grund av ekonomiska anledningar men jag tycker ändå man kan säga något om saken.
Vad kommer du göra under veckan?
– Protestera, inte engagera mig i Eurovision och eventuellt åka ifrån Malmö.
Upplever du att hbtqi+ communityt tar ställning i frågan?
– Det är väldigt individuellt. Det finns många inom community med olika politiska värderingar. Vissa väljer att ta ställning och andra inte, säger hon och fortsätter:
–Men de i min närhet protesterar och bojkottar både Israel och Eurovision.
Vad tror du att Eurovision-veckan innebär för stadens queera uteliv?
– Jag har svårt att se hur det ska påverka stadens uteliv. Dessvärre känns det rätt rainbow washing runt hela grejen.
”Israel får delta – vi är inga domare”
Medlemsklubben SLM Malmö, för män som gillar män med manliga fetischer, kommer att hålla i flera event under veckan. Ordförande Ratko Sonnerland berättar att de inte kommer att stänga ned eller bojkotta ESC då deras förening har som policy att inte diskutera politik eller religion.
– Vi är till för alla och vill förena alla, säger han och fortsätter:
– Stämningen är hög inför Eurovisionveckan. Traditionellt så gillar ju gaymän det extra mycket. Det kommer bli kul att visa upp vår klubb för turister. Vi är kända för att våra gäster trivs och känner sig välkomna hos oss. Vi är det enda gaystället i Skåne som funnits sedan 1989. Israel får delta – vi är inga domare.
Ratko menar att ens personliga åsikt är upp till var och en.
– Ingen ska känna sig utanför – vi är en enda stor familj. Det kommer att bli en rolig vecka och Malmö blir ännu mer regnbågsfärgad än vanligt. Hos oss på SLM kommer vi att bjuda på ESC-drinkar och förstås spela Abba-musik. Det queera stadslivet kommer att levla upp under veckan.
Hur upplever du att hbtqi+ communityt tar ställning i frågan?
– Jag tycker att man måste tänka på att sångtävlingen, precis som vi, är politiskt, etniskt, sexuellt och religiöst obundna.
”Det hade kunnat vara som en andra pridefestival om Israel hade uteslutits”
Io från Lund är också en av de som kommer att bojkotta ESC.
– Jag kommer att demonstrera under veckan – mot Israels deltagande. Det är roligt att Eurovision är i Malmö, men tråkigt att Israel ska få vara med, säger hen och fortsätter:
– Jag är dock väldigt beklämd över att koranbränningar tillåts som uppenbarligen är en provokation. Demonstrationer mot Israels deltagande är däremot inte provokationer, utan protester mot folkmord.
Io upplever att community är splittrade i frågan.
– Vissa vill festa som vanligt med det kommer inte jag göra. Jag har dock aldrig någonsin varit schlager-gay så för mig är det ingen förlust att inte ha festen. Det är ett lätt beslut att ta, säger hen och avslutar:
– Det hade kunnat vara som en andra pridefestival om Israel hade uteslutits. Men festivaler och folkmord går inte ihop. Jag hoppas verkligen att många ställen vägrar allt samröre med Eurovision och gärna även hade bojkottat vissa varor för att ytterligare visa sitt stöd.
Uppdaterad 2024-05-09