Du har sagt i intervjuer att Willy Wonka är en drömroll, varför?
– Willy Wonka är en ikonisk karaktär som folk ofta klär ut sig till, och du kan hitta en massproducerad kostym i vilken maskeradaffär som helst. Han är knäpp, rolig och intressant, och jag har alltid varit fascinerad av honom. Det finns stora likheter mellan oss: Han är en till utseendet åldrande dandy, vilket passar in på mig med. Han är också lite manisk, pratig och självgod vilket också passar in (skrattar).

Vad är utmaningen med rollen?
– Att den innehåller en hel del stepp. Så jag har tagit kurser. Och Wonkas mångordighet gör att musikalen innehåller en hel del utmanande turbo-tungvrickarlåtar.

Hur är Charlie och Chokladfabriken som musikal?
– Fantastisk! Jag tackade faktiskt ja utan att känna till musiken. Men det blev en glad överraskning att lyssna igenom London-musikalens inspelning. Den är skriven i klassisk musikalstil a´la Rodgers & Hammerstein och Sondheim. Det passar perfekt för den tidlösa storyn.

Har du sett Gene Wilder, Johnny Depp och Timothée Chalamets rolltolkningar och vad tycker du?
– Jag tycker om dem allihop. Gene Wilder är den knäppa varma Willy Wonka, Johnny gör honom mer skruvad, och Timothee var jag först orolig skulle göra Wonka för mesig, men han var lysande. Hans Wonka var ju mannen innan han spärrat in sig på sin fabrik, en mer naiv och vänlig figur. Min Wonka är inte modellerad på någon av de tre versionerna utan bygger mer på min egen scenpersonlighet.

Charlie och Chokladfabriken spelas på GöteborgsOperan, är det första gången du spelar där?
– Jag har faktiskt varit anställd där tidigare. Ett av mina första jobb var som inhoppare för Peter Jöback i rollen som Robert i Kristina från Duvemåla. Men under hela speltiden på GöteborgsOperan var han så förbaskat frisk att jag inte behövde hoppa in en enda gång. Så nu 30 år senare är det äntligen min tur att stå på scenen!

Slutligen, vad har du för favoritgodis?
– Choklad. Jag har ett passionerat förhållande till choklad, och börjar varje dag med en pralin.  Gärna fylld med något sliskigt som nougat eller likör. Så jag är lyckligt lottad när en Aladdin-ask öppnas. Jag kan vänta till stridsdammet lagt sig och sen hugga in på körsbärslikören (skrattar).

Charlie och Chokladfabriken har premiär den 21 september på GöteborgsOperan.