Olof Näslund

I januari i år sa Olof Näslund upp sig från sitt jobb på gruppboendet där han jobbat med handikappade de senaste tio åren.
– Jag känner att jag vill göra nåt annat dom sista åren innan pension, säger han.
Nu har han istället fått tid att ägna sig åt en av sina stora passioner, målningen. I sitt vardagsrum i lägenheten i Stockholm har han ägnat dagarna åt att måla.
– Jag släpar in bord och färger till rummet, så vill jag ha balkongdörren öppen så jag får in frisk luft och inte sitter och jobbar i lukten från färgerna hela tiden. Det kan ju bli lite kallt på vintern med öppen dörr men då tar jag på mig raggsockor och en tjock tröja.
Och så vill han ha musik på när han målar så han kan sjunga med. Helst Lisa Nilssons lite deppigare texter, Peter Jöback funkar också bra.
Resultatet av vinterns målande kommer man kunna se i slutet av april i Stockholm då Olof ställer ut på Galleri Bellman på Bellmansgatan.
– Det blir ca 25 tavlor i storlekar från 100 x 80 cm till 60 x 60.
Utställningen har han döpt till ”Långstamt farväl” efter Lisa Nilssons låt. Undertiteln är ”möten och avsked män emellan”.
Jag tycker det ser ut som det är Zlatan som står i mitten av tavlan…
– Tycker du också det? Min son som är tio år sa samma sak (skrattar). Va lustigt.
Men Zlatan har inte stått modell. Det är Olof som står modell i tavlorna. Han tar kort på sig själv och sätter sen ihop flera bilder till en stor bild. Och ger personerna en egen stil.
– Det blir ju min egen fantasi eftersom jag sätter dom i olika miljöer från
olika bilder, men det mesta handlar om möten och avsked. Som livet självt.
Olof har tidigare bland annat drivit hotellet Beach House i Marbella i Spanien med sin tidigare pojkvän. Men efter att de separerade flyttade han hem. Här hemma har han hunnit jobba både på IKEA och på Astrid Lindgrens sjukhus, i blomsteraffär och i inredningsbutiker.
– Och jag är fortfarande singel, säger han och skrattar. Jag har knappt dejtat sen jag kom hem. Jag var ute rätt mycket i början av singellivet, men nu finns det ju inga ställen att gå på i min ålder, man känner sig ju som stålfarfar när man går ut.
Han har skaffat en sida på Qruiser där han kallar sig för ”best man”.
– Men det är kanske dags att byta till ”bättre begagnad” eller ”vintage” säger han och skrattar.

Galleri Bellman, 25-30 april.
Vernissage 25 april 17.00-21.00.
Priserna ligger mellan 2000-4000 kr.

Olof Näslund
Olof Näslund